Tegevjuht Kaisa Mailend on lootusrikas, et turism hakkab taastuma kiiremini kui näitasid mai alguses tehtud prognoosid: „Turismisektori piirangute leevendamise ja riigipiirde osalise avamise tulemusena näeme täna, et majutusteenuste tellimuste arv on hakanud tasapisi kasvama. Avame kõik oma hotellid nii pea kui võimalik, et iga potentsiaalne külastaja vastu võtta, sest kiire taasavamine on meie parim võimalus säilitada ettevõtte majanduslik jätkusuutlikkus ning pakkuda oma töötajatele tööd."

Kollektiivne koondamine küll peatati kuid ettevõte ei välista, et peab tulevikus siiski rohkem koondama, kui koroonaviirus taas pead tõstab ja turismisektor uue hoobi saab. „Otsus kõik hotellid avada on riskantne ja me ei saa hõisata suure täituvusega, aga praegu tähendab see seda, et me ei anna veel alla. Paraku ei ole aga koroonaviirus kuhugi kadunud, mistõttu arvestame võimalusega, et peame ikkagi tulevikus mõne hotelli hooajaliselt sulgema ja rohkem inimesi koondama," selgitab Mailend.

Kaisa Mailend

Hotellide taas avamiseks annavad praegu julgust valitsuse otsus leevendada juunis turismisektori piiranguid, mis on külastajate arvu tasapisi kasvama pannud. Kaisa Mailend on aga tulevikust rääkides siiski ettevaatlik: „Me peame arvestama, et turism ei taastu veel väga pikka aega endisele tasemele, aga tahame valmis olla iga külastaja jaoks, kes kriisijärgses maailmas hotelliteenuseid vajab ning loomulikult rakendame kõikvõimalikke meetmeid, et koroonaviirus uuesti pead ei tõstaks."

Paljudel turismisektori ettevõtetel on piirangute leevendamise ja hüvitiste tõttu võimalik ärile uus hingamine sisse puhuda, aga siiski säilib ootus efektiivsematele riigipoolsetele subsideerimismeetmetele. „Maksumuudatused majutusele ja toitlustusele, riigipoolsed voucherid siseturismi soodustamiseks on vaid mõned leidlikud viisid, kuidas näiteks Austrias, Saksamaal või Maltal turismi uuesti jalule aidatakse," selgitab Mailend.

Märtsi keskpaigas pea üleöö rohkem kui 90% oma käibest kaotanud hotelliketi juhtkond ei näinud mai alguses põhjust optimistlikeks stsenaariumiteks, aga on muutunud olukorra tõttu oma plaanid ümber teinud. „Mai alguses oli meil info, et turismisektori piiranguid jäävad tõenäoliselt kehtima veel suve lõpuni, mistõttu pidime vastu võtma raske otsuse koondada suur hulk töötajaid. Täna on aga olukord pisut parem ja selleks, et avada juba juunis kõik oma hotellid nii Eestis kui Lätis, vajame rohkem töökäsi," rääkis Mailend.

Hestia Hotel Group tänab kõiki oma töötajaid kannatlikkuse eest. Kaisa Mailend usub, et käesolev katsumus muudab meeskonna tugevamaks: „Viimased paar kuud ei ole mitte kellelegi kerged olnud ja me kõik oleme teenimatult kehva olukorda sattunud, aga see on meile nii mõndagi õpetanud. Mul on siiralt hea meel, et saame siiski paljudele jätkuvalt tööd pakkuda ja ma loodan, et saame ühiselt turismisektori taaskäivitada."

Paljud majutusasutused loodavad sel suvel oma külastajate seas näha varasemast rohkem Eesti elanikke, aga ka naaberriikide turiste. Baltimaade mini-Schengen toob juba täna Tallinnasse külastajaid Lätist ja Leedust ning järgmiseks oodatakse suuremat külastajate hulka Soomest.

Tänase seisuga on külastajatele avatud Hestia Hotel Europa, Hotel Susi, Hotel Kentmanni ning Laulasmaa Spa ning Hestia Hotel Radi un Draugi Riias. 10. juunil avab uksed Hestia Hotel Seaport ning juunikuu jooksul ka teised hotellid nii Tallinnas kui ka Riias.

Hestia Hotel Group OÜ on 2014. aastal Eesti-Skandinaavia kapitalil loodud kontserni emafirma. Grupil on Eestis ja Lätis kokku ligi 1000 hotellituba.