"Ega kõik meediamajad on ju teinud tänaseks oma kärped ära – väljaarvatud ERR, kes turuolukorrast kuidagi ei sõltu –, eks me kõik peame selle raske aja lihtsalt üle elama. Midagi erilist selles ei ole. Kui vaatame turult laiemalt, siis kärpeid tehakse mitte ainult meediasektoris, vaid kõikides teistes sektorites ka," põhjendas Postimees Grupi juhatuse esimees Andrus Raudsalu ettevõtte sammu.

Kuna riik toetab osadel tingimustel ka ettevõtteid, kes on koroonaviirusest põhjutatud kriisi tingimustes kaotanud vähemalt 30% käivet võrreldes aastataguse olukorraga, pidanud töötajate palku vähemalt 30% ulatuse vähendama või saavad anda vähemalt 30% töötajatest 30% võrra vähem tööd, siis peaks ka Postimees Grupp selle meetme alla sobituma.

"Sellega me oleme arvestanud. Eks oleme kõik mudelid oma peas läbi mänginud, on olnud erinevaid mõtteid, kuidas seda teha, aga praegu see tundus kõige mõistlikum variant," märkis Raudsalu. Nii kavatseb ettevõtte juhatus nii aprillis kui mais esitada töötukassale ka taotluse hüvitise saamiseks.

"Meie jaoks on hästi oluline ikkagi, et inimesi koondama ei hakata, pigem üritatakse säilitada kõik töötajad ja minna niipea, kui see kriis lõpeb, sama seltskonnaga edasi," lisas Raudsalu, miks otsustati just 30%-lise pangalangetuse kasuks. Ta märkis, et seeläbi suudab ettevõte tagada töötajatele, kelle brutopalk on 1000 eurot või alla selle, kärpeperioodi jooksul igakuiselt sama summa laekumise, mis ta oli enne kärbet. Ka ei lange selle sammuga kellegi brutopalk alla 1000 euro.

Meeldetuletuseks, töötukassa hüvitab 70% eelmise 12 kuu keskmisest brutopalgast, aga mitte rohkem kui 1000 eurot. Tööandjal on omakorda kohustus maksta töötajale lisaks vähemalt 150 eurot, ka tööjõumaksud peab tasuma tööandja ise. Meede kehtib tagasiulatuvalt alates 1. märtsist 31. maini, ent kompensatsiooni saab taotleda kuni kahe kuu töötasu ulatuses tööandja valitud perioodi eest selle kolme kuu sees.

Küsimuse peale, mis saab siis, kui pärast 1,5 kuud pole majandus veel nii hästi taastunud, et Postimees Grupp saaks töötajate palkasid endisele tasemele taastada, ütles Raudsalu, et seda vaadatakse jooksvalt. "Eks me vaatame. Me ju seda ei oska keegi ette ennustada, milline olukord on. Loomulikult me tahaks pigem olla optimistlikud," rääkis Postimees Grupi juhatuse esimees.

Koroonapandeemia kriisist põhjustatuna andis Äripäev eile teada, et koondab aprillist 40 töökohta ning vähendab töötajate palku esialgu määramata ajani 15%. Ekspress Meedia vähendab alates aprillist kolmeks kuuks töötajate palku 25% võrra.