Jurist ja ärimees Heldur Tõnisson sündis 25. juunil 1912. aastal Tartus, vahendas ERR Postimeest.

Keskhariduse omandas ta Tallinnas Westholmi gümnaasiumis, kõrghariduse aga Tartu Ülikoolis, kus lõpetas õigusteaduskonna cum laude. Lisaks Eestile ja Šveitsile on ta elanud ka Rootsis.

Kauaaegne Postimehe suuromanik Tõnisson müüs viimased Postimehe omanikfirma Eesti Meedia aktsiad Norra meediakontsernile Schibsted 2007. aastal.

Wikipeedia andmetele elas Tõnisson Rootsis alates 1943. aastast, Šveitsis alates 1967. aastast, viimastel aastatel Ameerika Ühendriikides ning pole alates 1943. aastast Eestit külastanud. Heldur Tõnisson töötas enne sõda vandeadvokaadi abina Tallinnas. 

Kevadel 1943 tegi tollal 30-aastane advokaat Heldur Tõnisson elu tähtsaima valiku ning põgenes koos kaaslastega Soome kaudu Rootsi. Seejärel põgenesid üle lahe Tõnissoni omaksed, välja arvatud isa Jaan, kelle nõukogude salapolitsei NKVD vahistas 1940. aasta lõpul.

USA rahvusarhiivi dokumentidest selgub, et Heldur Tõnisson astus 1943. aastal Rootsis Ameerika luureorganisatsiooni OSS (CIA eelkäija) teenistusse. OSSi kaasabil päästeti Eestist kuni 22. septembrini 1944 1200 inimest, kes toimetati Rootsi. Tõnisson haldas nii päästmiseks vajalikke mootorpaate kui ka Stockholmi lähistel asuvat väikesaart.

Jaga
Kommentaarid