Eesti Ekspressi ajakirjanik Krister Kivi kirjutas täna, et toidukaupade hullud hinnad Eestis muudavad Saksamaal lennukiga poes käimise mõttekaks.

"Kindlasti on võimalik leida erinevatest EL riikide säästupoodidest
toiduaineid hindadega, mis on odavamad kui Eestis. Toiduainete lõpphinna määravad tootmiseks vajalike koostisosade maksumus, eelkõige tooraine, kütuse ja elektri hind. Lisanduvad maksud (käibemaks ja aktsiis) ning oma mõju on ka maailmaturu nõudlusel. Kui kõiki neid komponente vaadelda, siis julgen kinnitada, et Eestis on toiduainete hinnad just sellised kui odavalt
neid on võimalik toota ja müüa," ütles Potisepp.

Ta tõi välja mitmeid põhjusi, miks Eestis on hinnad kõrgemad kui Saksamaal.

Eestis ja Saksamaal on vahe põllumajandustoetuste suuruses 2,6 kordne. Eestis on toetus hektari kohta 152,20 eurot, Saksmaal 405,58 eurot, ütles Potisepp.

Toidukaupade käibemaks Saksmaal seitse protsenti, Eestis 20 protsenti.

"Saksamaa suurusel turul saab teenida mahtude pealt ning lubada väiksemaid juurdehindlusi kui see Eesti turul on võimalik," rääkis toiduainetööstise liidu juht.

Saksamaa tootmismahud on oluliselt suuremad kui Eestis. Toimub ületootmine ja püütakse kaupa maha müüa iga hinnaga, eriti suured kontsernid, tähendas Potisepp.

Sisseostetavad kogused on suuremad ja seetõttu on võimalik hindu alla kaubelda. Aldi säästukett on üks suuremaid säästukette, omades kauplusi erinevates Euroopa riikides.

Kui rääkida konkreetsetest toodetest, siis näiteks kaks nädalat tagasi oli Saksamaal Kölnis poes 1,6 protsendine piimapakk 0,86 eurot, Eestis maksab 2,5 protsendine piimapakk keskmiselt 0.55 eurot.

Taani tootja Danish Grown teeb praegu Saksa turul dumpingut, sest Taanis on põllumajandustoetused väga suured, tootmismahud suured ning ettevõtte turu hõivamise strateegia hinnaga saavad nad seda endale lubada, nentis Potisepp.

"Arusaamatu on mulle aga artiklis välja toodud nisujahu hind 0,25 eurot kilogramm. Saksamaal oli nisu kokkuostuhind kaks nädalat tagasi 256,95 eurot tonni eest, mis tähendab, et seda müüakse alla kokkuostuhinna. Eestis on toidunisu kokkuostuhind 238 eurot tonni kohta. Aga lisaks kokkuostuhinnale teravili tuleb jahvatada ka jahuks ning pakendada ja poodidesse saata," ütles ta.

Statistiliselt on 2009.a. Eesti toiduainete hinnad 75 protsenti EL hinnatasemest ning 2000. aastal 80 protsenti. Seega jutud ja emotsioonid, et Eestis on toiduainetel kõrgemad hinnad kui mujal Euroopas, ei vasta tõele. Samas näevad ja tunnevad inimesed seda kõikjal, kes Eestist väljas käivad.

Äripäev vahendas 1,5 kuud tagasi, kus toodi välja viidates Taloussanomatele, et Tallinna toidupoodidest saab toidukauba kuni 70 protsenti odavamalt kui Soomest.

"Seetõttu pole ka ime, et Eestisse reisimise aasta on rekordtuuril käima läinud. Nii on näiteks Coca-Cola 71 protsenti odavam, viinerid 68 protsenti, munad, tomatid ja kartulid üle 40 protsendi. Samas on suhkur Eestis 50 protsenti ja pakipiim 12 protsenti kallim.
Selgituseks: võrreldud on 3,5 protsendilist piima Eestis ja ühe protsendilist Soomes," ütles Potisepp.

Soome põllumees on EL liikmesriikide hulgas kõige suurema toetuse saaja, mis on lausa kuus korda suurem Eestist. Samas on käibemaks Soomes toiduainetele 13 protsenti.