Veolial on Tallinnas juba niigi mitu vinget kommunaalvalla äri – prügivedu ja soojatootmine. Veefirma lisandudes võib ettevõtet võrrelda juba vene muinasjutust tuntud kolmepäise lohega Gorõnõtš.

Lohe esimene pea kandis ku­ni möödunud aastani nime AS Cleanaway, ettevõte osaleb usinalt Tallinna prügiveo konkurssidel.  Kui palju Veolia Keskkonnateenused tallinlaste käest raha saab, on raske öelda, kuna esiteks pole ettevõte siiani esitanud 2009. majandusaasta aruannet ja teiseks toimetavad nad mujalgi kui Tallinnas. Siiski võib oletada, et müügitulu ei jäänud alla 2008. aasta omale ja et selle põhimass tuli ikka pigem Tallinna prügiveost kui Tartu või Viljandi prügila haldamisest. 2008. aastal oli toonase Cleanaway müügitulu ümmarguselt 257 miljonit krooni.  

Lohe teine pea, Tallinna Küte, purskab toasooja. Ettevõtet võib pidada üsna viisakaks – kui paar aastat tagasi langes sisseostetava gaasi hind, langetati ka toasooja maksumust. Inetumaks seigaks võib pidada 2008. aastal 9000 kliendi postkasti maandunud arvetele lisatud „Soojusarvete koostamise ja väljastamise käitlustasu” – 12 krooni. Rahahimu põhjendas ettevõte asjaoluga, et arvete saatmine pole nende põhitegevus, tasu puudutas ainult neid tarbijaid, kes elavad ühistuta majades. Tallinna Kütte müügitulu oli 2008. aastal 1,266 miljardit krooni, nemadki pole veel mullust majandusaasta aruannet esitanud. Tallinna Küttele kuulub muu hulgas veel vastne Väo elektrijaam. Kuivõrd see hakkas täie rauaga tööle alles mullu, pole selge, kui palju see aastas müügitulu annab.

Kolmandaks peaks lisanduva Tallinna Vee kasumiks läheb ettevõtte käibest tavatult suur osa – koguni 42,8 protsenti. Fir­ma müügitulu oli möödunud aas­tal umbes 772 miljonit krooni.

Seega, kui väga jämedalt arvutada, liites kokku kõigi kolme firma müügitulud ja jagades saadud summa – 2,296 miljardit – 410 000 Tallinna elaniku peale laiali, selgub, et iga pealinlane maksab „Gorõnõtšile” 5600 krooni ja 60 senti. Isegi kui sellest maha lahutada Veolia muud Eesti ärid, jääb summa ikkagi märkimisväärseks.

Poliitikud on Veolia-ohu üle eriarvamustel

•• Tallinna abilinnapea Jüri Pihl nentis, et kommunaalteenuste turul üha suuremat võimu haarava Veolia korporatsiooni liigutuste suhtes maksaks olla tähelepanelik. „Ei oska nii täpselt seda tehingut kommenteerida, kuid mina oleksin ettevaatlik. Samas kui kõik on seaduslik, siis ei saa midagi öelda,” ütles Pihl.

•• Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Valdo Randpere hinnangul pole aga põhjust Veolia korporatsiooni laienemise ees hirmu tunda, kuna suur ja stabiilne firma võib kaasa tuua mitmeid hüvesid. „Tallinna linna ja kliendi seisukohalt on väga tähtsad omadused, et omanik on jätkusuutlik ja tal on kapitali. Ohumärke ma selles osas Veolia puhul ei näe,” märkis ta.

•• Riigikogulane Urmas Reinsalu nentis, et automaatselt Tallinna Vee aktsiate minek Veoliale muudatusi ei tähenda. „Küll hakkab asi muutuma siis, kui monopolide ohjeldamise seadus ehk riik hakkab reguleerima Tallinna Vee kasumeid,” kõneles Reinsalu. „Tallinna Veel on ebaloomulikult kõrge tulusus. Ka sooja hind Tallinnas on põhjendamatult kõrge,” lisas ta.