„Totali koostöö Venemaaga tugines eranditult Christophe De Margerie’l. Venemaa jaoks oli Total pärast sanktsioonide kehtestamist elulise tähtsusega,“ kinnitas Energeetikainstituudi direktor Sergei Pravosudov.

Ta selgitas, et sanktsioonidega lõigati Venemaa nafta- ja gaasi ammutamiseks vajaliku tehnoloogia importimisest ära ning ainult Total võis veel seda tehnoloogiat Venemaale tarnida. „Sellepärast, et seda nõudis De Margerie isiklikult. Nüüd aga nõtkutab Total USA ees põlvi ning Venemaa jääb seadmetest ilma ning tootmine väheneb,“ rääkis ta.

Totali peamised projektid Venemaal on Jamal SPG koostöös Novatekiga ning naftaleiukoht Hantõ-Mansiiskis, kus Prantsuse firma plaanis koostööd Lukoiliga.

Hantõ-Mansiiski projekt peatati tänavu septembris Venemaa vastaste sanktsioonide tõttu. Mais allkirjastasid Lukoil ja Total ühisettevõtte loomise lepingu ning selle kohaselt kuuluks ühisettevõttes Venemaa firmale 51 ja Prantsusmaa ettevõttele 49 protsenti. Lepingut ei ole annulleeritud ning osapooled plaanisid selle juurde naasta pärast poliitilise olukorra leevenemist.

Projekt Jamal SPG käivitati juba 2005. aastal. Selle peamine eesmärk oli gaasileiukoha omandamine ning veeldatud maagaasi (LNG) tehase ehitamine. Projekti investeeringute suuruseks hinnatakse 27 miljardit dollarit. Projektist kuulub Novatekile 60%, 20% Totalile ja Hiina riiklikule ettevõttele CNPC 20%. Gaasivarude suuruseks hinnatakse 907 miljardit kuupmeetrit ning tehase plaanitud võimsus on 16,5 miljonit tonni aastas. Esimene LNG liin peaks olema käiku lastud 2017. aastal.

Kokku kuulus Totalile eelmise aasta lõpu seisuga üle ilma 11,5 miljardi barreli mahus naftavarusid. Venemaa varude suuruseks hindab leht 1,3 miljardit barrelit ehk ligi 12 protsenti maailma varude mahust.
Venemaa jaoks on LNG äärmiselt oluline gaasi ammutamise ning ümbertöötlemise viis. Tehaste võrgu laiendamine lubaks Venemaal kliendibaasi laiendada ning sarnaste rahvusvaheliste projektidega konkureerida, seejuures ka Aasia ja Vaikse ookeani regioonis.

„Hukkunud De Margerie’l oli suur osa Venemaale tehtud investeeringutes. See on suur tragöödia,“ lausus endine rahandusminister Aleksei Kudrin Ria Novostile.

Analüütik Ivan Kopeikin usub, et Totali strateegia muutus, sealhulgas ka Venemaa projektide osas, sõltub paljuski sellest, kes asub ettevõtte juhi kohale. Kui juhiks saab senine turundusjuht Philippe Boisseau, hindab ta üsna tõenäoliseks, et suuri muutusi ei tule.

Siiski on olemas väike tõenäosus, et uus juht ei pea Euroopa Liidu poolsele survele vastu ning Total kas vähendab oma osalust või peatab osalemise Jamal SPG projektis, tõdes ta.

RusEnergy partner Mihhail Krutihhini selgituste kohaselt langetatakse Totali Venemaaga koostöö jätkamise otsus ettevõtte direktorite nõukogu tasemel ning kaalutakse koostöö plusse ja miinuseid.