Gazprom kavatseb peatselt sõlmida lepingu Prantsusmaa energeetikaettevõttega EdF-ga, mille järgi saavad prantslased South Stream’i projektis 10-protsendilise osaluse, vahendas portaal Korrespondent.net

"Varsti plaanitakse sõlmida Gazpromi ja EdF-i vahel koostööleping," teatas üks tundmatuks jääda soovinud Vene valitsusametnik. "Nädal tagasi oli see täielikult parafeeritud."

Ametnik märkis, et leping võidakse sõlmida septembri lõpus, kui Gazpromi juht Aleksei Miller külastab Prantsusmaad.

Prantslased sukelduvad Nord Stream’i projekti

Samuti peaksid lähiajal ühele poole saama Gazpromi kõnelused Prantsusmaa energeetikaettevõttega Gaz de France Suez SA Nord Stream’i gaasitrassi rajamise osas. Saksamaa energeetikaettevõte E.ON AG kutsus selle aasta algul prantslasi projektis osalema.

Nord Stream koosneb kahest 1220 kilomeetri pikkusest gaasijuhtmest, mis kavatsetakse rajada Läänemerre Venemaalt Viiburist Saksamaal asuva Greifswaldini. Projekti arendavad Gazprom, Saksamaa E.ON-Ruhrgas ja Hollandi Nederlandse Gasunie. Trass läbib Venemaa, Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa majandusvööndit, möödudes lähedalt Eesti, Läti, Leedu ja Poola majandusvöönditest.

Nord Streami ehitusega on kavas alustada 2010. aastal korraga kolmest kohast: Venemaalt, Saksamaalt ja Gotlandi juurest. Plaanide kohaselt peaks esimene gaasijuhe alustama tegevust 2011. aastal ja teine 2012. aastal. Gaasijuhe võimaldab tarnida 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Nord Stream’i projekti arendamise vastu on Rootsi, Poola ja Balti riigid.

Bulgaaria loodab Venemaalt soodustusi

South Streami arendamisega seotud Bulgaaria loodab aga projektiga seotuks jäädes saada Venemaalt tulusamaid majanduslikke soodustusi, teatas Reuters.

Bulgaaria sõltub täielikult Venemaalt tulevast gaasist ja seetõttu jättis jaanuaris riiki tabanud gaasikriis elanikud külma kätte.

Bulgaaria majandus- ja energeetikaminister Traicho Traikov tõdes täna Sofiat külastanud Venemaa energeetikaministri Sergei Šmatkoga kohtudes, et Vene projektid peaksid sobima Euroopa Liidu plaanidega tõhustada energeetikaallikate julgeolekut.

Juulikuiste üldvalimiste järel võimule saanud Bulgaaria paremtsentristlik valitsus tahab arendada uut Belene tuumaelektrijaama. Riigi eelmine valitsus sõlmis Venemaa ettevõttega Amtomstroiexport lepingu, mille alusel rajatakse linna uus 2000 MW-võimsusega tuumaelektrijaam. Mõlemad ministrid möönsid kohtumisel, et Sofia võib selles projektis kärpida oma osalust.

Bulgaaria praegune valitsus on aga teatanud, et peab prioriteediks Euroopa Liidu Nabucco projekti, mis vähendaks Kesk-Euroopa sõltuvust Vene gaasist.

Bulgaaria peaminister Boiko Borisov märkis eelmisel nädalal, et ta ei näe South Stream’i projekti arendamises Bulgaariale mingit tulu. Seetõttu otsustab Bulgaaria novembris, mil määral osaletakse rahvusvahelistes energeetikaprojektides.

Kaukaasiast läbi Musta mere Lõuna-Euroopasse kulgev South Stream’i gaasijuhtme eesmärgiks on Gazpromi abil tarnida Kesk-Aasia gaasi Lõuna-Euroopasse. Projektis osalevad peale Bulgaaria energeetikaettevõtte Bulgargaz ka Itaalia ENI ja Serbia Srbijagas.