Kolmeprotsendist maksu hakatakse rahvusvahelistelt ettevõtetelt nagu näiteks Google või Facebook võtma Prantsusmaal toimunud müügi pealt, vahendab BBC News.

Prantsusmaa valitsus on väitnud, et sellised ettevõtted maksavad vähe või üldse mitte makse.

USA administratsioon algatas Prantsusmaa sammu kohta juurdluse, mis võib kaasa tuua vastutariifid.

Täna kiitis uue maksu heaks Prantsusmaa senat, nädala tagasi tegi seda parlamendi alamkoda rahvusassamblee.

Maksu peab hakkama maksma iga digitaalettevõte, mille aastatulu ületab 750 miljonit eurot, millest vähemalt 25 miljonit tuleb Prantsusmaalt.

Seda hakatakse tagasiulatuvalt sisse nõudma alates 2019. aasta algusest ja see peaks riigile sel aastal sisse tooma umbes 400 miljonit eurot.

Praegu maksavad sellised ettevõtted riikides, kus neil ei ole füüsilist kohalolekut, ettevõttemakse väga vähe või üldse mitte. Suurema osa kasumist deklareerivad nad riigis, kus asub peakorter.

Euroopa Komisjoni hinnangul on traditsiooniliste ettevõtete maksumäär tulult Euroopa Liidus 23%, internetiettevõtted maksavad aga tüüpiliselt 8% või 9%.

Prantsusmaa on juba ammu olnud seda meelt, et makse tuleb võtta digitaalse, mitte füüsilise kohaloleku pealt.

Prantsusmaal peavad hakkama uut maksu maksma umbes 30 peamiselt Ameerika ettevõtet. Siiski puudutab see ka mõningaid Hiina, Saksa, Hispaania ja Briti firmasid.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon mõistis sammu eile hukka.

USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer ütles, et juurdlus selgitab välja, kas see on diskrimineeriv või ebamõistlik või koormab või piirab USA kaubandust.

USA juurdlus sillutab teed karistavatele tollitariifidele, mille kehtestamiseks valmisolekut on Trump juba korduvalt demonstreerinud.

Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire ütles uut maksu kaitstes, et Prantsusmaa on suveräänne ja otsustab ise oma maksureeglid.

„Ma tahan öelda meie Ameerika sõpradele, et see peaks olema neile tõukeks kiirendada veelgi meie tööd digitaalteenuste rahvusvahelise maksustamise kokkuleppe leidmiseks,” ütles Le Maire.