Eurovolinik Mario Monti juhitud konkurentsiamet on alustanud uurimist Prantsuse riigi toetuse asjus firmadele France Telecom, Electricite de France (EDF) ja arvutifirmale Bull.

Brüsseli ja Pariisi vahel on pingeid, kuid need on esialgu ületatavad, väitis üks EL-i allikas. Suhted olid palju halvemad eelmise aasta lõpul Berliiniga, kui Euroopa Komisjon keelas riiklikud tagatised reale Saksa regionaalpankadele, selgitas ta.

Prantsuse rahandusminister Francis Mer on möönnud, et tema valitsuse kavatsus osta 2,8 miljardi euro eest 31,5-protsendine osalus raskustesse sattunud Alstomis on “selge riigi abi”.

Kindlasti lepib Brüssel sellega, kui mitte enne, siis pärast tehingut, ütles Mer.

Kui Euroopas 75.000 inimesele tööd andev firma pankrotti läheks, poleks see kellegi huvides, väidab Pariis Alstomi tehingut õigustades.

Aprillis alustas Brüssel ametlikku kohtuprotsessi elektrifirma EDF vastu, mis on kodumaise eelisseisundi toel agressiivselt teistesse liikmesmaadesse laienenud.

Oma ellujäämise eest võitlev tarkvarafirma Bull sai Euroopa Komisjonilt käsu 17. juuniks tagasi maksta riigilt saadud 450 miljoni eurone päästelaen, kuid pole seda teinud.

Prantsuse valitsus paistab siiski olevat Brüsseliga peetud lahingutest õppust võtnud ja paindlikumaks muutunud, leiavad EL-i allikad.

“Alstomi puhul on hoiak palju paindlikum kui France Telecomi puhul, kus Pariis keeldus üldse riigi abist rääkimast ja väitis, et tegu on lihtsa aktsiaostuga,” ütles üks ametnik.