Enam kui kaks aastakümmet Prantsusmaal elanud Louise Garavaglia kiirustab Prantsusmaa passi saamiseks avalduse esitamisega enne 23. juuni Brexiti referendumit. Enam ei ole aega oodata ja vaadata. Rahanduskonsultant Paul Johnson-Ferguson laseb oma sünnisertifikaadi Prantsuse kodakondsuse saamiseks tõlkida prantsuse keelde.

Vähem kui kaks kuud enne Brexiti referendumit elab hinnanguliselt umbes 1,2 miljonit britti nagu Garavaglia ja Johnson-Ferguson teistes Euroopa Liidu liikmesriikides. Inimesed püüavad teha kõik omalt poolt, et nad ei peaks tegema elustiilis suuri muudatusi.

„On riske, mida ei saa võtta kui perekonna elu ja sissetulekud on kaalul,“ ütles Garavaglia. Ta on abielus prantslasega, neil on kaks poega ja talle kuulub Pariisis asuv keeltekool.

„Kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, siis ma võin sattuda olukorda, kus mind koheldakse kui välismaalast,“ ütles Johnson-Ferguson. „Me ei taha iseäranis olla prantslane, kuid ma olen riskikartlik ja pigem vähendan riske.“

Kui rahvahääletuse tulemusel lõpetatakse 43-aastat kestnud Suurbritannia Euroopa Liidu liikmelisus, siis tuleb kahe aasta jooksul kehtival üleminekuperioodil palju teemasid läbi rääkida, kui Suurbritannia kasutab lahkumiseks Euroopa Liidu lepingu paragrahvi 50. Pikas läbirääkimist vajavas teemade nimekirjas on ka brittide õigus elada ja töötada Euroopa Liidu liikmesriikides, ligipääs pensionirahadele, tervishoiule ja teenustele.

Läinud nädala neljapäeval Londonis toimunud konverentsil hoiatas Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron, et Euroopa Liidust lahkumisel on omad tagajärjed.

„See muudaks Suurbritannia nagu Hongkongiks, Jersey’ks või Guernsey’ks,“ ütles ta. „Klubist lahkudes jääte üksi.“

Reedel algas ametlikult 23. juuni Brexiti kampaania. Mitmed küsitluste tulemused näitavad, et jäämise pooldajate ja lahkujate hääled on napilt EL jäämise pooldajate kasuks.

Sarnaselt äridele püüavad inimesed aru saada, mida tähendaks lahkumine neile. 1,2 miljonist teistes liikmesmaades elavast britist elavad Hispaanias, Iirimaal, Prantsusmaal ja Saksamaal kokku 852 000 Suurbritannia kodaniku.

Garavaglia kardab, et ta ei pruugi puhkuselt tulles saada tagasi koju Pariisi, jätkata viisavaba reisimist Suurbritanniasse ja tagasi ning esindada oma ettevõtet. Nüüd laseb ta tõlkida dokumendid prantsuse keelde, et saada Prantsuse kodakondsus.

„Paljudele inimestele tähendab topelt kodakondsus paljudest probleemidest vabanemist,“ ütles Christopher Chantrey, kes on Briti kogukonna komitee esimees. See ühendus esindab Prantsusmaal resideeruvaid britte. „Valitseb tohutu selgusetus.“

Prantsuse administratsioonile ja Briti valitsusele saadetavad juhtnööride saamise palved jäävad vastusteta, ütles ta. Prantsusmaa kodakondusse taotlemine võtab Prantsusmaa siseministeeriumi pressiesindaja sõnul aega vähemalt aasta.

Pensionipõlve teistes Euroopa Liidu maades nautivad inimesed võivad kaotada tervisekindlustuse ja ka kogeda pensionite külmutamist. 2015. aasta augusti numbrite kohaselt maksti 470 000 teistes Euroopa Liidu maades elavale Suurbritannia pensionärile pensionit.

Tuhanded briti pensionärid ei ole kunagi töötanud selles Euroopa Liidu liikmesriigis, kus nad pensionipõlve veedavad. See võib tähendada, et nad satuvad sõltuvusse Suurbritanniast makstavast pensionist.

„Brexiti korral kulub elu kokku,“ ütles 83-aastane Prantsusmaa lõunaosas Gourdonis juba 18 aastat elanud Brian Cave. „Olen vahetanud mõtteid sadade inimestega, kes kaaluvad Suurbritanniasse tagasi kolimist.“

Ta valis elukohaks Prantsusmaa, kuna seal on rahulik, see on looduskaunis ja kinnisvara on Suurbritannia omast odavam.