Ilmarise kvartal meelitab jõukaid tänapäevase elukeskkonnaga

Järgmise aasta alguses valmivast kaheksakümnest Ilmarise kvartali korterist on praeguseks müüdud viiendik, hoolimata eluruumide kõrgetest hindadest ei karda arendajad projekti ebaõnnestumist.

"Enamik kortereid on müüdud välismaalastele, eestlasi on ostjate hulgas vähe," ütles projektiga tegeleva kinnisvaraarendusfirma Pro Kapitali juhatuse liige Andrus Laurits. Eestlased on laenurahast enam sõltuvad, sellest tõenäoliselt on tingitud ka vähene huvi Ilmarise kvartali vastu, lisas ta. Praeguseks on müüdud kallimad merevaatega korterid.

Mingil määral peletab potentsiaalseid ostjaid eemale ka sadamaümbruse rajooni suhteliselt halb maine, märkis Laurits. "Eestlased teavad juba varasemast, et piirkonnas on mingid sarad ja tööstushooned, välismaalased näevad rohkem mereranda ja teisi positiivseid tegureid," selgitas ta.

Täieliku siseviimistlusega korterite hinnad ulatuvad kuni 20 000 kroonini ruutmeetrilt, kõige odavama eluruumi ruutmeeter maksab 14 000 krooni. Ehitustööde käigus võib ostja valida viimistlusmaterjale ja värvitoone. Korrusmajades on kandvad ainult välisseinad, seega saab siseplaneeringut kergesti muuta või mitu korterit kokku ehitada.

Elamud on kolme- kuni viiekorruselised, kõrgematesse majadesse tulevad ka liftid. Elumajade alla tuleb parkla kuni 400 autole, parkimismajja pääseb iga elamu koridorist.

Eluruumide ülalpidamiskulud ei tule Lauritsa sõnul kõrged, 9–12 krooni ruutmeetrilt kütteperioodil. Praegu on kvartalisse kavandatud tsentraalne linna keskküte, kaugemas tulevikus on tahetakse paigaldada gaasiküte. Kommunaalkuludele lisanduvad maksed, nagu prügivedu, tulevad odavamad, kui need korraga suuremale hoonekompleksile tellida, märkis Laurits.

Kokku on kvartalisse kavandatud 250 korterit ning äri- ja teeninduspinnad. Esimeses järgus valmib 80 eluruumi, ülejäänud korterite ja äriruumide valmimiseks pole kindlaid tähtaegu määratud. "Me ei pea iga hinna eest kogu projekti korraga valmis ehitama, targem on seda teha etapikaupa ning uusi etappe alustada vastavalt turu olukorrale," selgitas Laurits. Etapiviisiline ehitus peaks võimalikke riske maandama ja vältima uute majade tühjana seismist, lisas ta.

Kvartalisse plaanitud teenindusasutused on suunatud põhiliselt piirkonna elanikele. Mingeid supermarketeid ega erialast kaupa, nagu näiteks ehitusmaterjale müüvaid poode sinna ei tule. Kaubandus- ja teeninduspindade rendihinnad on veidi madalamad kui mujal kesklinnas, sest kvartal jääb kesklinnast suhteliselt kaugele, samuti puuduvad kvartali ja kesklinna vahel jalgteed.

Lauritsa hinnangul hakkab kinnisvaraturg lähema poole aasta jooksul jälle tõusma ning huvi Ilmarise korterite vastu tõuseb ka eestlaste seas.

Ilmarise Residents müüb hotellitube

Ilmarise kvartali esimese osana valmis märtsis Ilmarise Residentsi nimeline hotell. Tavalisest võõrastemajast eristab residentsi võimalus sinna isiklik lukstuba ehk sviit osta.

Sel ajal kui omanik ise sviiti ei kasuta, võib ta selle hotelli operaatorfirmale Domina Managementile üürile anda.

"Esialgu töötab residents tavalise hotellina, ühtegi sviiti ei ole siiani müüdud," ütles residentsi direktor Aare Jaanus. Läbirääkimised käivad tema szõnul põhiliselt välismaalastega.

Sviidid on keskmiselt 50-ruutmeetrilised ning ulatuvad läbi kahe korruse. Tuba maksab 26 000 krooni ruutmeetrilt, selle summa eest saab täielikult siseviimistletud ja möbleeritud eluruumi.

Kristjan Jõevere