Uue sõiduki müügihind autosalongis on umbes 1,7 miljonit krooni.

“Sõiduki omanik ja rendileandja Reval Auto AS on teinud ettepaneku asendada sõiduk 2003. aastal turule tulnud kolmanda põlvkonna Audi A8-ga, mis vastab riigihanke pakkumise kutse dokumentides esitatud tingimustele,” ütles presidendi kantselei avalike suhete talituse juhataja Katrin Mesilane.

Reval Auto tegevjuht Peeter Tiitson ütles, et initsiatiiv vahetada presidendi kasutada olev Audi A8 2002. aasta mudel 2005. aasta mudeli vastu tuli tõepoolest ettevõtte poolt.

“See oli Reval Auto ja Audi AG ühine otsus,” märkis Tiitson. “Leiame, et Eesti Vabariigi mees number üks peaks sõitma võimalikult uue autoga.” Hetkel maksab presidendi kantselei Audi A8 eest Reval Autole kasutusrenti veidi üle 7400 krooni kuus, sama suureks jääb rendimakse ka uue sõiduki puhul.

Tiitsoni sõnul saab president uue auto oma käsutusse juba sel nädalal. Senise Audi võtab Reval Auto tagasi. Eile ei osanud Tiitson veel öelda, mida vana autoga peale hakatakse.

Presidendi kasutusse jääv uus Audi A8 on tehniliselt täiuslikum kui 2002. aasta mudel. Selle kere on 60 protsenti jäigem kui vanal autol, uuel sõidukil on ka reguleeritav õhkvedrustus, täiustatud pidurisüsteem ning kuuekäiguline Tiptronicu käigukast.

Pole soomustatud

Suuremad keremõõtmed ning parem vedrustus tagavad Tiitsoni kinnitusel ka suurema sõidumugavuse ning parema juhitavuse. Erinevalt mõne suurriigi liider autost ei ole president Arnold Rüütli ametiauto soomustatud. Seda ei näinud ette ka 2002. aasta hange, millega presidendile uut ametiautot otsiti.

Reval Auto tegevjuht ei osanud öelda, milliste riigijuhtide autoparki kuulub veel selle aasta Audi A8 Lang (pikendatud kerega) versioon. Küll aga olevat A8 mudelid kasutada näiteks Hispaania kuninglikul perekonnal, samuti kuulub nimetatud mudel Venemaa presidendi Vladimir Putini ning Saksamaa kantsleri Gerhard Schröderi autoparki.