Vähi ütleb, et president piirdus tõepoolest vaid loosungiga, ise seletamata, mida ta peab silmas "korras riigi" näol.

"Kardan, et näiteks Andrus Ansipi, Urmas Reinsalu, Edgar Savisaare või Sven Mikseri nägemus korras riigist erineb oluliselt üksteise arvamusest ja ka minu omast ja ega tänane valitsus oma sammudega loo ju teadlikult "korrast ära riiki", küllap nad arvavad, et loovadki "korras riiki". Ka president Ilvese arvamus sellest, mis on korras riik, võib erineda 2016. aastal presidendiks valitava isiku nägemusest ning kui meil laia konsensusega kokkulepitud sihte pole, siis võime mõne aasta pärast kogeda, et oleme vales suunas läinud," räägib Vähi.

Vähi arvab, et Eesti vajab mitmete dogmadeks kujunenud paradigmade küllalt otsustavat muutmist, vaid siis osutume riigi ja rahvana jätkusuutlikuks.

"Aga kui soovite just viit asja, siis võiksid need olla järgmised:

1. Eesti poliitiline süsteem on liialt parteide keskne ega arvesta piisavalt rahva ja riigi vajadustega. Tuleks muuta valimissüsteemi ning minna üle osaliselt majoritaarsele printsiibile, mis annab valijale selge sideme konkreetse riigikogu liikmega.

2. Riigieelarve on tegelikult tasakaalus ainult tänu EL toetusfondide eraldustele. Tuleks võtta päevakorda kiire majanduskasv. Tuleks võtta päevakorda uuesti IME, isemajandav või ise hakkama saav Eesti.

See tähendab aga väga põhjalikku inventuuri meie prioriteetides ning selgeid otsustusi selle kohta, mille seisneb meie jõud ja meie eelised, mis lubaksid meil tõesti just ennekõike iseendale toetudes hakkama saada.

3. Riigi pidamine tuleks viia ratsionaalsemaks ja odavamaks. See pole lihtsalt äraleierdatud loosung, et "ametnikke on liiga palju". Ametnike arvu võiks rahulikult tagasi viia näiteks 1997.aasta tasemele, kus samuti tundus, et neid on liiga palju.

Olulisem on aga sisuline ja julge otsus selle kohta, mida väikeriigis tuleb teha teisiti kui suurriikides ja siin toetaks ma Jüri Raidla pakutud Riigi Pidamise Reformi..

4. Rahvastiku probleem. Ilmselt noored lahkuvad ka edaspidi läände, seepärast on ülimalt tähtis Eesti majanduskasvu kiirendamine ja selle kaudu elatustaseme ja elukvaliteedi kasv, mis ainsana suudaks seda ehk pidurdada.

Vajadus sissetoodava või -tuleva tööjõu järgi suureneb aga paratamatult ja siin võiksime püüda kokku leppida, et eelistada tulnukaid neist piirkondadest, mille kultuur ja religioon on meile lähedasemad.

5. Korras riik tähendab riiki, millel on korrektsed suhted kõigi oma naabritega, seda nii poliitikas, majanduses kui kultuuris. Ja muidugi on korras riigil kindlate lepingutega fikseeritud riigipiir. Täna vajaks see läbimurret poliitilisel tipptasemel."