„Britid, ärge astuge EL-ist välja. Te maksaksite selle ees majanduslikus mõttes suhteliselt kõrget hinda ja saaksite vastutasuks riigivalitsemise, mille kõrval EL-i asjaajamine tundub päris hea,“ võttis Krugman oma seisukoha New York Times’i blogis kokku.

Kui enne EL-iga liitumist 1973. aastal moodustas Euroopa Suurbritannia kaubavahetusest umbes kolmandiku, siis tänaseks on umbes pool kogu kaubavahetusest seotud EL-iga.

„Ühesõnaga, kui Suurbritannia ei suuda endale välja rääkida sarnast koostööpaketti EL-iga nagu on Norral (mis tähendaks põhimõtteliselt kohustust EL-i regulatsioone austada, ilma õiguseta nende kujundamises kaasa rääkida), siis võib oodata, et pärast liidust lahkumist kahaneb kaubanduse osakaal kogu riigi SKT-st 30 protsendilt umbes 25 protsendile,“ kirjutas Krugman.

Eaton-Kortumi analüüsi appi võttes jõudis Krugman järeldusele, et Suurbritannia muutuks seetõttu umbes 2 protsenti vaesemaks. See aga on tema hinnangul päris suur näitaja, sest riigi 2 protsendi võrra jõukamaks muutmine nõuab tegelikult päris suurt pingutust. Just selle pärast tasubki brittidel Krugmani hinnangul tõsiselt kaaluda, kas EL-ist lahkumine on ikka väärt mõte.

„EL-i liikmelisus seob Suurbritannia väga halvasti hallatud institutsiooniga. Ja see on paraku üsna tugev argment. Euroliidu bürokraatidelt on paljude asjade kohta aru pärida: euroala läbikukkumine, hoolimatu agressiivse kärpepoliitika soosimine ja saamatu reaktsioon põgenikekriisile,“ lisas ta.

Kõigele eelnevale lisaks pole Krugmani hinnangul Euroopa suutnud teha mitte midagi seoses Ungaris toimuva demokraatia hävitamisega.

Krugman tunnistas, et on püüdnud „Brexiti“ teemal sõnavõtte vältida, kuid lahkumise eestkõneleja Londoni linnapea Boris Johnsoni viimase aja avaldused ei jäta talle muud võimalust. „Suurbritannia peaks jääma EL-i, et mitte anda võimu juurde temasugustele inimestele,“ selgitas ta.

Johnson kritiseeris teravalt USA president Barack Obamat, kes kutsus üles britte Euroopa Liitu jääma, minnes sealjuures isegi Obama perekondliku tausta kallale.

Kui kasinuspoliitika osas jäid Ilves ja Krugman mäletatavasti eriarvamusele, siis Suurbritannia võimaliku EL-ist lahkumise kohta on nad pigem ühel meelel.

President Ilves rääkis märtsis CNN-i eetris, et EL-i kuuluval Suurbritannial on palju kaalukam roll Euroopa poliitikas kui oleks Suurbritannial, kes otsustab lahkuda.