See toetusmeede pakub võimalusi maapiirkonnas, eelkõige keskustest eemale jäävates paikades püsiva majandusliku baasi ning sobivate ja atraktiivsete töökohtade loomiseks, maaettevõtluse mitmekesistamiseks ja arendamiseks, teatas PRIA.

Toetust saavad taotleda nii põllumajandusettevõtted kui ka muude valdkondade ettevõtted, kuid eelduseks on investeeringu tegemine millekski muuks kui traditsiooniline põllumajandustootmine.

Taotlusvoor toimus 13.-20. aprillil. Kahe mainitud sihtgrupi toetusteks oli määratud eraldi eelarved. Põllumajandustootjate taotlusi rahuldati 45 summas 3,3 mln eurot. Teiste valdkondade ettevõtjate huvi toetuse vastu oli suurem, esitatud projektide vahel oli konkurss tugevam ja rahuldati 140 taotlust summas 12,6 mln eurot.

Põllumajandusettevõtjad laiendavad oma tegevust mitmes suunas: päikesepaneelide abil energia tootmine, poed ja rändkauplused, käsitöökojad, erinevad remonditöökojad, puidutöötlemine ja –toodete valmistamine, puhkemajad, ratsutamisega seotud projektid. Aga toetatud projektide hulgas on ka hoolekandeasutuse, kalastuskeskuse, kardiraja ja muinaslinnuse rajamine.

Sama mitmekesine on mitte-põllumajandustootjate projektide sisu. Loetelule lisandub katlamaju, mitmesuguseid tootmishooneid, seadmeid puidu ja metalli töötlemiseks jpm. Aga toetust sai ka projekt hambalabori teenuste käivitamiseks, kasvuhoonete ja pesumaja rajamiseks, väetise pakendamiseks, autode tehnoülevaatuse keskuse loomiseks, trükiseadmete soetamiseks, lehtklaasist sisustuselementide tootmiseks jne.

Toetuse maksimaalne suurus ühele taotlejale on 150 000 eurot ja sellises summas toetus määrati ligi 40 ettevõtjale.

Maapiirkondade ettevõtluse mitmekesistamise investeeringumeede oli rakendatud ka eelmisel rahastusperioodil ning kõigis taotlusvoorudes laekus toetuse-soove rohkem kui eelarve toetusi määrata võimaldas. Eelmisel perioodil kiideti heaks kokku 946 projekti.

Alanud uuel perioodil on mitmekesistamise meetme eelarveks planeeritud 57 mln eurot. Eesti maaelu arengukava 2014–2020 on Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest rahastatav programm, mille raames toetatakse põllumajanduse ja maaelu arengut kokku ligi ühe miljardi euroga. Uus maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.