PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõivu sõnul on suur osa taotlejaid nüüdseks toetusrahad kätte saanud. „Need taotlejad, kel mingeid probleeme ei olnud, said oma toetuse kätte juba detsembris,” ütles Noorkõiv ning lisas, et jaanuarikuusse jäid need taotlejad, kellel PRIA tuvastas erinevuse taotletud ning nõuetekohaselt hooldatud pinna vahel.

Selliseid taotlejaid, kellel PRIA küll tuvastas rikkumise, kuid praeguseks on vajalikud arvutused tehtud ning toetus välja makstud, on 397. „Veel on menetlusprotsess pooleli 188 taotleja osas, mis moodustab 1% taotlejate koguarvust. Neile loodame toetuse välja maksta veebruari esimeses pooles,” rääkis Noorkõiv ning tuletas meelde, et taotluste puhul, kus on tuvastatud mingeid rikkumisi, tuleb teha täiendavaid toiminguid ning selliste taotluste menetlustähtaeg on alati pikem.

Tulenevalt toetuste jagamist reguleerivatest õigusaktidest on PRIA-l kohustus ühtne pindalatoetus taotlejatele välja maksta hiljemalt 30. juuniks 2007. aastal ning põllukultuuride kasvatamise täiendav otsetoetus hiljemalt 30. aprilliks.

Lisaks on veel 348 taotlust, mille menetlemine on Põllumajandusministeeriumi soovil peatatud kuni täiendava auditi läbiviimseni. „Nende taotlejate puhul on kontrollide käigus tuvastatud pindade erinevus üle 20% ning ühtse pindalatoetuse puhul üle 30% ning nii suurte rikkumiste puhul on ette nähtud ka sanktsioonid,” selgitas Noorkõiv.

Kokku esitati PRIA-le eelmise aasta kevadel 18 531 pindalatoetuste taotlust, seega on toetus kätte saamata vähem kui kolmel protsendil taotlejatest.