Eurotsooni tänavune majanduskasv jääb kahjuks negatiivseks jäädes -0,4 protsendi juurdes ning piirkonna majandusmootoril Saksamaal +0,6 protsenti, teatas ettevõte.

PwC makromajanduse konsultatsioonigrupp peab eurotsooni majanduse hetkeseisu rahulikuks, ent tulevikku endiselt ebakindlaks. Hiljutised Euroopa Keskpanga meetmed ning kokkulepitud Kreeka päästepakett on võitnud ajapikendust lahenduste leidmiseks, ent võlakriisi lõplike lahenduste ja uue kestliku kasvuni on veel pikk tee.

Positiivse poole pealt võib esile tõsta Saksamaa jätkuvat muljetavaldavat ekspordi kasvu, eurotsooni riikide sisenõudluse püsimist heal tasemel ning inflatsiooni püsimist kontrolli all, ent endiselt teevad muret n.n „ääreala- riikide“, ehk Kreeka, Portugali, Itaalia, Hispaania ja Iirimaa majanduste nõrk konkurentsivõime ja ebapiisavad struktuursed reformid.

PwC analüüsi aluseks oli eurotsooni nelja erineva arengustsenaariumi mõju ja rakendumise tõenäosus ning selle kohaselt kujuneb Eesti majanduskasvuks sel aastal 2,0% ja järgmisel 3,6%. Mõlemad näitajad on eurotsooni riikide kõrgeimad, vaid Slovakkia majanduse kasvuootused (vastavalt +1,9% ja +2,4%) on ligilähedased, „vana Euroopa“ riikidest usutakse näitavat parimat majanduskasvu Soome (tänavu +0,5%, järgmine aasta +1,5%).

Kogu eurotsooni tänavune majanduskasv tuleb miinusmärgiga (-0,4%) ja see arvatakse see pöörduvat positiivseks (+0,8%) alles 2013. aastal. Euroopa majanduse veduri, Saksamaa, tänavust majanduskasvuks hinnatakse +0,6% ja järgmiseks aastaks +1,4%. Euroala kahe järgmise suurusega majanduse, Prantsusmaa ja Itaalia kasvuootused on vastavalt +0,2% ja -1,6% sel ning +0,9% ja +0,1% järgmisel aastal. Võrreldes kolme kuu taguse prognoosiga on pisut kärbitud enamike riikide majanduskasvu ootust (Eestil ja Saksamaal -0,3% võrra, kogu eurotsoonil -0,2% võrra.

Kõige negatiivsemad ootused on Kreeka (tänavune majanduslangus -4,9%) ja Portugali (-3,8%).