Laupäeval kogunes Tallinna Radisson SAS-i hotelli saali 500 naist, kes olid kutsutud Araabia Ühendemiraatide, Bahreini ja Omaani riikliku lennukompanii Gulf Air tööintervjuule, kirjutab Postimees.

CV Keskuse korraldatud tööintervjuul selgus, et hambaklambrid, prillid, abielu ja lapsed muudavad võimatuks pääsemise Gulf Airi stjuardessiks.

Kohe intervjuu alguses paluti käega märku anda abielus ja lastega naistel, kellele värbajad teatasid, et teile pole meie firmal võimalik tööd pakkuda.

Sellega rikkusid Gulf Air ja CV Keskus põhiseadust, mida peavad järgima kõik Eestist töötajaid värbavad ettevõtted. Põhiseaduse järgi on keelatud kedagi soolisel alusel diskrimineerida, näiteks eemaldada naine konkursilt sellepärast, et tal on lapsed.

CV Keskuse projektijuht Kristiina Kala põhjendas valikukriteeriume Gulf Airi etteantud reeglitega — vanus, abielustaatus, lapsi ei tohi olla ja inglise keel peab olema hea.

“Abielus ei tohi tüdrukud olla seepärast, et Eestist aastaks või kaheks ära minnes ei hakkaks nad igatsema oma abikaasasid ja lapsukesi,” arvas Kala.

Kala möönis, et tegelikult on Gulf Airi valikukriteeriumid igas mõttes diskrimineerivad. “Ma ei teadnud näiteks, et mehi nad tööle võtta ei soovi,” ütles ta. “Põhjenduseks toodi see, et stjuuardeid saavad nad värvata oma riigist, kuid et seal naised tööl ei käi, tuleb naistöötajaid mujalt maailmast otsida.”

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalpoliitika info ja analüüsi osakonnas võrdõiguslikkuse küsimustega tegeleva peaspetsialisti Katri Tammekandi arvates on hammaste järgi kellegi tööle palkamine absurdne.

Tammekandi sõnul tuleb Eestist töötajaid värbaval ettevõttel lähtuda Eesti seadustest. “Põhiseaduse kohaselt on keelatud kedagi soolisel alusel diskrimineerida — näiteks naisi diskrimineerida seepärast, et neil on lapsed,” sõnas ta.

Eesti Naisliidu esinaine ja riigikogu liige Siiri Oviir lubas kummalisest tööintervjuust kuuldes juhtumit uurima hakata. Noorte naiste hammaste vaatamist võrdles ta hobuste kauplemisega. “Laadal vaadatakse müüdava hobuse hambaid,” ütles ta.

Kui tegemist on põhiseaduse rikkumisega, tuleks asja uurida õiguskaitseorganitel, lisas Oviir.

“Oleme samasugune vahenduskanal nagu ajalehed, kus ilmuvad iga päev erinevad töökuulutused, seetõttu on alusetu meid süüdistada hobusekauplemises,” teatas CV Keskuse juhatuse liige Raivo Hein BNS-ile.

CV Keskuse roll piirdus vaid töökuulutuse ülesseadmise ning kandideerinud inimeste kohale kutsumisega, intervjuu ja värbamise viisid läbi Gulf Airi töötajad, ütles Hein.

“Gulf Airi seatud kriteeriumide üle ei saa meie ettevõttel olla mingit otsustamisõigust,” kinnitas Hein. Tegemist on hoopis teise kultuuri- ja töötraditsioonidega riigiga, samuti spetsiifilise valdkonnaga — lennundusega, kus kehtivad töötajatele omad reeglid, lisas ta.