Järngevalt refereeritud ettevõte teade:

Aastase palgamuudatustega nõustus 99% töötajast, muudatusega ei ole tänaseks nõustunud 11 töötajat, seal hulgas üks ametiühingu esindaja.

Väljaandele Helsingin Sanomat antud intervjuus on ametiühingu esindaja sõnul eesmärgiks saada sel moel kohtulahend uuele töölepinguseadusele, millest Prisma Peremarket palgamuudatust tehes on lähtunud.

Palgamuudatus puudutas kõiki Prisma Peremarketi töötajaid sõltumata ametikohast.

Kuigi ametiühingu esindajad allkirjastasid neid volitanud 44 töötaja ajutised palgamuudatused, ei nõustunud ametiühingu juhatuse liige allkirjastama enda isiklikku palgamuudatust.

Sellest tulenevalt on tekkinud olukord, kus ühele töötajale makstakse sama töö eest kõrgemat töötasu kui teistele ning võrdse kohtlemise tagamiseks kõigile töötajatele on Prisma Peremarket sunnitud koondama ka palgamuudatuse ettepanekuga mittenõustunud ametiühingu esindaja.

Koondatava esindaja sõnul soovivad nad Prisma Peremarketi näitel teha kohtulahendi uue töölepingu seaduse tõlgendamiseks. Seaduse täitmist kontrolliv tööinspektsioon on siiani korduvalt kinnitanud, et Prisma Peremarket on toiminud korrektselt ja seaduste kohaselt.

„Hindame Prismas oma töötajaid väga kõrgelt ja oleme siiani ka ametiühinguga saanud mõistlikkus õhkkonnas asjad aetud. Tänane situatsioon on aga koostöö tõsiseks proovikiviks mõlemale poolele,“ nentis Prisma Peremarketi tegevdirektor Janne Lihavainen.

Prisma Peremarket suutis suurtest Eesti jaeettevõtetest kõige kauem säilitada palgad majandusbuumi aegsel tasemel. Enne palgamuudatust oli Prisma Peremarketi müüjate palgatase 8000 - 11 000 krooni kuus, pärast muudatust on palgad üheks aastaks 7000 - 9000 krooni.

Palgamuudatus puudutas kõiki Prisma Peremarketi töötajaid sõltumata ametikohast. Palgamuudatus kehtib ajutiselt ehk vaid 12 kuud.

Muudatusega nõustus 99% töötajatest, neist 85% koheselt. Esmaste nõustujate hulka kuulus ka aü usaldusisik. Ettepanekuga ei nõustunud 11 töötajat. Neile kõigile pakkus Prisma Peremarket veelkordselt võimalust säilitada oma töökoht.

„Mittenõustujate motiivid olid väga erinevad. Mõnede puhul oli tegu pensioniikka jõudnud inimestega või siis oli otsuse taga perekondlikud põhjused,“ ütles Lihavainen.

„Nende 10 aasta jooksul kui oleme Eestis tegutsenud on meie palgad liikunud ainult üles. Tegu oli esimese korraga kui pidime tegema äärmiselt raske otsuse ja palku ajutiselt vähendama. Oleme väga uhked selle üle, et nii suur hulk meie töötajatest on olnud selle muudatuse osas nii mõistvad.“

"Prisma on endiselt kõige kõrgema palga maksja Eesti jaeturul. Samuti on AÜ meile korduvalt kinnitanud, et oleme Eesti jaeturul kõige parem tööandja,” lisas Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas.

”Seega kõigil neil, kel mõte oma ostud viia Prismast teistesse poodidesse, soovitan kaaluda, kas nad tegelikult ikka soovivad toetada neid jaekette, kus müüjatele makstakse vaid miinimumpalka.”

Käesoleval aastal loob Prisma Peremarket 200 uut töökohta investeerides eelnevate aastate kasumi uutesse kauplustesse Tartus ja Narvas. Lisaks uuendatakse ja arendatakse Tallinnas tegutsevaid Prisma kauplusi.