Tüli kahe ärimehe vahel algas 2002. aastal, kui Liivi sõnul süüdistas Sepp teda liiga väikeses panuses firma arengusse. Pristis oli Sepa vedamisel koos oma Eesti klientuuriga selleks ajaks filiaalide loomise kaudu edukalt laienenud Lätti ja Leetu. Liivi juhitud Moskva ja Peterburi filiaalid ei olnud aga nii edukad. “Venemaal oli teistsugune ärikultuur ning nimi Pristis oli seal tundmatu,” kommenteeris Liiv.

8 miljonit nõudeid

“Võimalikke lahkhelisid Liivi ja Sepa või Pristise ja Liivi vahel ma kommenteerima ei hakka,” ütles Sepp, põhjendades seda käivate kohtuvaidlustega. Siiski ta lisas, et lahkhelid Liiviga algasid tunduvalt varem, kui viimane asutas kahe aasta eest Bally’s kasiino, millega seoses nihkus tema põhitähelepanu Pristise ettevõtmistest kõrvale. “Praegu on Pristisel Tauno Liivi kui endise juhatuse liikme tehingute osas kohtumenetlus käimas. Nõude summa on ligi 8 miljonit krooni. Peale selle “ootavad oma õiget aega” veel täiendavad suursummad,” ütles Sepp.

Aasta tagasi leppisid võrdsete osalustega Pristise asutanud Liiv ja Sepp kokku, et Liiv müüb oma osaluse Baltikumi Pristise firmades Sepale, viimane aga omakorda Venemaa firmade osalused Liivile. Möödunud aasta 14. aprillil tehing toimus. Liiv müüs oma osaluse kasumlikult töötavates Eesti, Läti ja Leedu ettevõtetes. Aktsiate nominaalväärtus oli üle 1,5 miljonit krooni. Lisaks sõlmiti laenuleping, millega Sepp kohustus kahe aasta jooksul igakuiste maksetega Liivile tasuma täiendavalt 18,5 miljonit krooni. Liiv omakorda ostis Sepalt Pristise Venemaa osaluse 5300 rubla eest.

Mitme juristiga konsulteerides leidis Sepp aga õige pea, et sõlmitud laenuleping ei kohusta teda Liivile 18,5 miljonit krooni maksma ning et tema allkiri on leppele sattunud eksituse tõttu. Sepp tegi Liivile ettepaneku see laenuleping lõpetada, kuid juba enne seda oli Liiv kaevanud ta kohtusse. “Tehing on tehtud, aktsiate eest on makstud, nüansse ma kommenteerima ei hakka, et kohut mitte mõjutada,” selgitas Sepp 14. aprillil sõlmitud tehinguid.

Möödunud aasta oktoobris teatas Sepp, et Liivi hagi eesmärgiks võib olla soov vältida Pristise juhatuse liikmena firmale tema poolt tekitatud kahju hüvitamist. Sepp hakkas ligi 2,2 miljoni kroonist kahju Liivilt kohtu kaudu välja nõudma.

Viimaste aastate jooksul on Pristises toimunud suured struktuurimuudatused – varem oma jõududega tehtud tööd hakati allhankena teistest firmadest sisse ostma. Nii lõpetati mitme osakonna töö, asendades teenus allhangetega.

Loodi konkureeriv firma

Endised Pristise müügimehed Erik Kadarik, Vallo Põldma, Andres Kõiv ja Eero Nõgene lõpetasid töölepingu firmaga poolte kokkuleppel koondamishüvitist saamata, kuid hiljem selgus, et Pristis soovis neilt ikkagi müügiteenust osta, kuid meestele vastuvõetamatutel tingimustel. “Sepp sundis alla kirjutama lepingut, mis oleks meid tema pärisorjadeks teinud,” rääkis Kadarik. Kadarik, Kõiv ja Põldma lõid neid eluaegselt siduvale lepingule käega ning asutasid detsembris koos Liiviga Pristisega konkureeriva ettevõtte Uuspri.

Liivi hinnangul oli Pristisest möödunud sügiseks alles jäänud vaid kaubamärk ning ühtset ettevõtet ei eksisteerinud. “Kui klient ostis omast arust Pristise toote, sai ta paigalduse mingilt madala kvalifikatsiooniga brigaadilt. Kliendid hakkasid nurisema,” ütles Liiv. Tema sõnul ei saanud Pristis halva kvaliteedi tõttu näiteks Tallinna Kaubamaja ja DFDS Transpordi töödelepinguid. Nurisesid ka A-Selver, ETK ning FKSM. “Ülemiste keskust ehitav Norra kontsern NCC ei soovinud Pristise pakkumist. Kui Sepp siis omanikele kaebas, öeldi, et kaevake või ÜRO-sse, tööd te niikuinii ei saa,” rääkis Põldma.

Pristise pikaajalise kliendi ETK jaekaubandusdivisjoni direktori Jaan Marjundi sõnul on Pristisel viimasel ajal probleeme tähtaegadest kinnipidamisega. “Mind häirib, et neil personal vahetub, tööd ei tule taha, lubadusi ei täideta ning venitatakse arusaamatutel põhjustel,” ütles ta. Pristis on ETK Maksimarketitele turvasüsteemid paigaldanud. “Meie peame iga päev tööd tegema, ei saa kliendile öelda, et tule hoopis homme,” ütles Marjundi. ETK-l ei ole tema sõnul aga erilist alternatiivi, sest ei ole ühtegi teist firmat, mis nii suure lepingumahu on valmis tagama.

Sepa sõnul kasutab Pristis endistest töötajatest loodud frantsiispartnereid, kelle kvaliteedi tase on eelnevalt põhjalikult testitud. “Mis puudutab tähtaegadest mitte kinnipidamist või täitmata lubadusi, siis minu teada selliseid asju ei ole esinenud,” ütles Sepp. FKSM-iga sõlmis Pristis näiteks paar nädalat tagasi Pärnu haiglaga seonduva suuremahulise töölepingu.

Uuspri töötajate sõnul loobib Sepp nende uuele ettevõtmisele kaigas kaika järel kodaratesse. “Sepp helistab meie klientidele ja ütleb, et oleme kriminaalide bande, kellega ei tasu äri ajada, räägib, et paneme varsti niikuinii putka kinni ning teatab, et on valmis meie kliendid üle võtma,” rääkis Liiv. Põldma sõnul sõimas Sepp tihtilugu Uuspri kliente läbi.

Pristisega seotud inimesed ei ole Sepa kinnitusel kunagi laimanud Uusprit kui firmat.

Põldma sõnul on Sepp vihane, sest Pristise käive on viimastel kuudel oluliselt langenud. Sepp on tema sõnul talle pakkunud isegi miljon krooni Pristisesse naasmise eest, Kadarikule olevat pakutud 350 000 krooni.

Novembris registreeris Liivi tuttav Uuspri töötajatele domeeni www.uuspri.ee ning samanimelised e-posti kontod. Hiljem selgus, et domeen on hoopis Pristise tütarfirma Pristis Elektri oma ning suunab võrgus külastaja Pristise koduleheküljele. Uuspri töötajad on hämmingus, kuidas Sepp pääses ligi Uuspri kohta käivatele äriregistri andmetele veel enne 12. detsembrit, kui firma registreeriti. Lisaks kahtlustavad nad, et Pristise töötajad on võimelised nende e-kirjadele ligi pääsema. Ka see vastuolu on viinud endised partnerid vaidlusesse ja keskkriminaalpolitsei on alustanud Sepa palvel Erik Kadariku vastu kriminaalmenetluse, sest Kadariku koduarvutist on käidud Pristise andmebaasides. Kadariku enda sõnul oli andmebaasis käija Põldma, kes tol hetkel oli Pristise töötaja ja lõpetas vanu projekte. Sepp on tema sõnul ise väitnud, et kriminaalasi oli kiusu pärast korraldatud.

Infovarguse süüdistus

Sepa sõnul on Kadariku vastu algatatud kriminaalasi ka seoses infovargusega. Lisaks on endised Pristise töötajad ja aktsionär loonud konkureeriva firma sarnase nimega, kasutades Pristise klientide andmebaasi ja kontakte, rikkudes sellega head äritava ja põhjustades klientides ebakindlustunnet. Pristise endised töötajad on möödunud neljapäevase seisuga antud kohtusse, selgitamaks töölepingust tuleneva mittekonkureerimise lubaduse eiramist, lisaks on Sepa kinnitusel tulemas veel mitmeid kohtuhagisid nii Pristisele majandusliku kahju tekitamise osas kui ka ebakorrektse müügitöö tulemusel saadud kahju osas.

Vastuseks süüdistab Liiv Seppa omakorda Uuspri andmebaaside sulgemises ja domeeni oma nimele registreerimises. “See on juba meie äritegevuse teadlik ja süstemaatiline kahjustamine, mis heade äritavadega kohe kuidagi kokku ei lähe,” ütles Liiv, kelle sõnul valmistab ta Sepa vastu antud küsimustes ette uusi kohtuhagisid.

Uusprist 40 protsenti kuulub Kadarikule, ülejäänud aktsiad on aga Liivi, Põldma ja Kõivu vahel võrdselt jagatud. Uuspri juhataja on Siim Kumari. Firma klientideks on teiste hulgas Arctic Spordiklubi, Sportland, Facio Ehitus ja Cartini.

Pristis kuulub 93 protsendi ulatuses Sepale. Firma juhatusse kuuluvad Andres Kiil, Andre Tetsov, Helen Laido ja Indrek Tennokese, firma nõukogus on peale Sepa ka Peep Lõoke, Toomas Lambin. Pristisel on Baltikumis umbes 10-protsendiline turuosa, mida 2006. aastaks soovitakse kolmekordistada. Sepa sõnul on Pristis 2003. aastal Baltikumis teinud peaaegu kahekordse käibe kasvu ning seda eelkõige Läti ja Leedu arvel. Möödunud aasta kasum jäi 2002. aasta tasemele, mis tema sõnul on põhjustatud tunduvast konkurentsi tihenemisest.