Pro Kapital peaks lähiajal saama Tallinna linnalt Ülemiste liiklussõlmele tuleva Peterburi tee kaubanduskeskuse ehitusloa, ettevõtte juhatuse liikme Allan Remmelkoore sõnul on see vormistamise küsimus, vahendas BNS.

Remmelkoor rääkis esmaspäeval Pro Kapitali aktsiate avaliku esmapakkumise teemalisel pressikonverentsil, et Peterburi tee kaubanduskeskuse ehitust plaanib ettevõte alustada tänavu sügisel ning keskus on kavas avada 2015. aasta varakevadel. Ta märkis, et keskuse ehituseks on Pro Kapital esmapakkumised saanud kõikidelt suurtelt Eesti ehitusettevõtetelt ning huvi on tundnud ka välisfirmad.

Ta ütles BNS-ile, et töö ehitusfirmade pakkumistega käib ja lähema paari kuu jooksul tuleb Pro Kapitalil ehitaja välja valida.

Remmelkoor märkis, et Pro Kapitali omanduses olevale Peterburi tee kaubanduskeskuse kinnistule tuleb lisaks Rail Balticu rongiterminal. Tema sõnul käib aktiivne töö ka terminali osas, "siin on aga veel palju lahtisi otsi". Küll aga on olemas kokkulepe, et terminal tuleb just sellesse asukohta, rääkis ta BNS-ile. Pro Kapital ise Rail Balticu rongiterminali projektis aktiivselt tegev ei ole, vaid sellega tegelevad Tallinna linn ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Remmelkoor ütles pressikonverentsil, et Peterburi tee kaubanduskeskusesse tuleb kokku 55 000 ruutmeetrit renditavat pinda ning üle 200 kaupluse ja teenindusasutuse ning keskuse maksumus jääb 90 miljoni euro piiresse. Pro Kapitalil on sõlmitud leping Selveriga, kes tuleb keskusesse ankurrentnikuks.

Teine projekt, mida Pro Kapital soovib börsilt kaasatava rahaga finantseerida, on Tallinna Tondi kvartali teine arendusetapp. Remmelkoor selgitas, et kogu teine etapp hõlmab 10 korteri ehitust, kuid aktsiaemissiooni abil käivitub kolme maja ehitus, mis läheb maksma 11 miljonit eurot. Ta lisas, et esimeses etapis ehitatud pinnad on pea kõik müüdud.

Tondi kvartali teise etapi jaoks loodab Pro Kapital saada Remmelkoore sõnul ehitusloa sel sügisel, ehitajat pole firma veel valinud. Projekti teine etapp tervikuna peaks valmima 2023. aastaks.

Kolmandaks plaanib Pro Kapital rahastada aktsiate müügist Riia kesklinnas asuva Tallinna tänava elamuarendusprojekti maksumusega 29 miljonit eurot, mille hinnanguline arendusperiood on 2013. aastast 2017. aastani. Remmelkoore sõnul on selles projektis kokku üle 200 korteri. Ehitusluba ootab ettevõte tuleva aasta hakul, olles esitanud Riia linnavalitsusele ka vastava taotluse.

Remmelkoor rääkis, et Pro Kapitali vara moodustavad 1990. aastatel omandatud kinnistud. Ta märkis, et kõik varad on ostetud omakapitaliga, välisraha pole selleks kaasatud. Tänavu esimesel poolaastal oli ettevõtte varade maht kokku 102,7 miljonit eurot.

Pro Kapitali netovõlg ulatub ettevõtte juhatuse liikme sõnul 25,4 miljoni euroni, millest laen moodustab 12,2 miljonit eurot. Remmelkoor ütles, et ettevõtte laenud on seotud praegu kassavoogu tootvate projektidega ning uued projektid on kõik laenuvabad.

Remmelkoore selgitusel tegutseb ettevõte põhimõttel, et elamuarenduste puhul ei moodustaks laenuraha maksumusest üle 50 protsendi. Kaubanduspindade puhul võib laenuraha osakaal olla suurem, lisas ta.

Pro Kapital Grupp teatas esmaspäeval oma aktsiate avalikust esmaemissioonist ja on esitanud taotluse aktsiate noteerimiseks Nasdaq OMX Balti börsidel. Aktsiate pakkumisega loodab Pro Kapital peamiselt kolme eelpoolnimetatud uue arenduse finantseerimiseks kaasata 70,3 kuni 75,9 miljonit eurot.

Remmelkoor ütles BNS-ile, et aktsiaemissiooniga saadavaid rahalisi vahendeid võib ettevõte kasutada lisaks ka firma igapäevavajadusteks, aga seda juhul, kui neid peaks kolmest projektist üle jääma.

Pakkumine hõlmab kuni 37 miljonit uut aktsiat, mis pannakse müüki 1,9–2,05 eurose pakkumishinnaga. Aktsiate pakkumisperiood kestab 7. septembrini. Aktsia lõplik hind määratakse 10. septembri paiku institutsionaalsete investorite nõudluse põhjal. Aktsiatega kauplemine algab Tallinna börsi põhinimekirjas eeldatavalt 14. septembril. Lisaks võib ettevõte täiendavalt lasta välja miljon uut aktsia, et katta võimalikust ülemärkimisest tulenevat vajadust. Eeldusel, et märgitakse kõik aktsiad, moodustavad emiteeritavad aktsiad 41,03 protsenti ettevõtte aktsiakapitalist.

Mullu oli Pro Kapitali kogutulu ligi 17,5 miljonit eurot ja kasum 50,1 miljonit eurot. Ettevõtte tulu jätkuvatest tegevustest oli tänavu esimesel poolaastal 9,9 miljonit eurot ja kahjum 2,9 miljonit eurot.

Ettevõtte suurimad omanikud on Ernesto Preatoni ja temaga seotud isikud 34,5 protsendiga, Vladimir Maslov 11,5 protsendiga ning Giuseppe Prevosti ja temaga seotud isikud 8,4 protsendiga. Ülejäänud aktsiad kuuluvad väikeinvestoritele.