Linn võtab korteritehingud kontrolli alla

Info võlglaste kohta lekib linnaametitest

Oliver Rand

Linn tahab võtta suurema kontrolli alla korterivahetustehingud, et välistada olukordi, kus üürivõlglased on võla kustutamise nimel sunnitud kinnisvarafirmade kaudu loobuma oma korterist tunduvalt kehvema elamispinna või halvemal juhul tänava kasuks.

Linnakorraldust ootavad ees muudatused, mis linnaametnike hinnangul peaks välistama viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus kinnisvarafirma pakub peamiselt pensionieas korteriomanikele võimalust kustutata üürivõlg ning leida odavam elamispind. Vastutasuks saab kinnisvarafirma korteri endale ning võidab kümneid tuhandeid kroone, sest vastu pakutav elamispind on tunduvalt odavam.

Abilinnapea Mait Metsamaa sõnul ei saaks linnakorralduse kavandatava muudatuste kohaselt kodanik end korterist välja kirjutada enne, kui tema üürivõlg on makstud. "Korteri omandivorm ei läheks arvesse enne, kui võlg on tasutud," selgitas abilinnapea.

Teise uuenduskava kohaselt ei oleks hooneregistrist võimalik üürivõlgadega korteri kohta saada õiendit. "Tehingud sellise korteriga muutuvad seeläbi mõtetuks," osutas Metsamaa.

Samas viitas tundmatuks jääda soovinud kinnisvaraekspert, et linnvalitsuse kavandatavad muudatused võivad parandada vaid üürivõlgade laekumist. "Kindlasti ei vähenda uuendused oluliselt kahtlasi tehinguid, pigem maksavad kinnisvarafirmad nüüd hoolsamalt üürivõlad kinni. Varem ei kiputud seda tegema," selgitas ekspert.

Metsamaa sõnul hoidusid kinnisvarafirmad omastatud korterite üürivõlgade maksmisest tihtipeale põhjendusega, et nemad pole omanikud. "Majavalitsused ei tea korralikult, kes on korterite tegelikud omanikud," viitas abilinnapea kõrvalehiilimise võimalusele.

Joobnu soovis korteritehingut vormistada

üürivõlglaste ning kinnisvarafirmade korteritehingud on kõige levinumad Lasnamäel, samuti Mustamäel ning Põhja-Tallinnas. Tunduvalt kehvemasse korterisse või halvemal juhul tänavale viivaid korterivahetused ei ole probleemiks Nõmmel ja Pirital, sest seal asuvad valdavalt eramajad.

Lasnamäe linnaosa valitsus ei ole rahul kinnisvarafirmaga Pindi Kinnisvara, kes on ostnud üürivõlglastest omanikelt sadakond korterit. "Me ei saa öelda, et need tehingud oleksid ebaseaduslikud, sest selle üle otsustab ikkagi kohus, kuid pehmelt öeldes on mitmete inimestega käitutud ebaeetiliselt," väitis Lasnamäe linnaosa vanem Pavel Starostin.

Pindi Kinnisvara Tallinna büroo juhataja Kalev Roosiväli kinnitusel pole keegi firmale pretensioone esitanud. "Kaasa arvatud linnaosa valitsus," kinnitas ta. "Võtsime juba umbes aasta tagasi vastu otsuse üürivõlglaste= korterivahetustehingutest loobuda."

Starostini sõnul peaks varsti majanduspolitseist kohtusse jõudma tehing, mille käigus kaotas korteri kuuelapseline pere. "Tagatipuks saime novembri lõpus ühelt notarilt infot, et kinnisvaramehed tõid tema juurde korterist loobumist vormistama alkoholijoobes või "dopingut" pruukinud mehe, kelle seisund oli selline, et ta oleks ükskõik millisele dokumendile allkirja andnud," märkis linnaosa vanem, lisades, et notar keeldus tehingu vormistamisest.

Starostini kinnitusel õnnestus linnaosa valitsusel peatada neli korteritehingut, mille puhul kahtlustati, et kinnisvarafirma soovib üürivõlgades oleva omaniku ümber kolida. "Saime asjast aimu alles siis, kui kinnisvarafirma esindajad tulid ajama üürivõlgnike väljakirjutamisega seonduvaid küsimusi. See juhtiski tehingutele meie tähelepanu," meenutas Lasnamäe linnaosa vanem Starostin.

Tehinguga Venemaale või Loksale

Mustamäe linnaosa vanema Jevgeni Tombergi sõnul on linnaosas olnud kümmekond juhtumit, kui peamiselt vanurid on sõlminud notari juures kinnisvarafirmaga kontrahti, milles on kirjas, et uuel omanikul on õigus nad elamispinnalt paari kuu möödudes välja kirjutada. "õnneks pole Mustamäel keegi veel tänavale jäänud, kuid tulevikus võib selliste probleemide puhul tekkida tugev vajadus sotsiaalkorterite järele," märkis ta.

Kristiine linnaosa vanem Olev Kallas teadis meenutada vaid ühte kevadist juhtumit, kus lihtsameelne kodanik sattus korteritehingu tõttu Venemaale. "Temaga oli meil küll tükk muret, sest ta soovis Eestisse tagasi tulla," meenutas Olev Kallas.

Tema hinnangul satuvad kinnisvarafirmadelt odavama asenduspinna saanud inimesed tavaliselt ühiselamutubadesse. "Oma korteri tagasi saamiseks kohtusse pöörduda niimoodi kannatada saanud majandusraskuste tõttu ei jõua," tähendas Kallas.

Kesklinna valitsuse vanema asetäitja Andres Jaadla osutas, et kinnisvarafirmad loodavadki inimeste kergemeelsusele. "Korterivahetuslepingutele pole reeglina juriidiliselt midagi ette heita," viitas Jaadla, märkides, et kesklinna ainsa teadaoleva juhtumina sattus üks peansionipõlve pidav pere Loksale.

Lasnamäe linnaosa vanem Starostin pakkus üürivõlgades korteriomanikele lahendusena linnaosa valitsuste sotsiaalosakondade poole pöördumist. "Võimalik on saada eluasemetoetust, ka on linnaosa valitsuste juristid valmis andma tasuta nõuandeid," lausus Starostin.

Linnaosa vanema sõnul on ülekavaldamiste põhjus üürivõlglaste kohta käiva info lekkimine kinnisvarafirmadele. "Ju siis mõni munitsipaaltöötaja kas linnaosa valitsuses või linnavalitsuses lekitab üürivõlglaste kohta käivat informatsiooni," ei välistanud ta.

Starostini hinnangul pole häkkeritel ilmselt raske arvutivõrku murda ning neid huvitav teave kätte saada. "Samas on kinnisvarafirmade esindajad käinud lausa linnaosa valitsuses üürivõlglaste kohta infot nõutamas, kuid oleme alati neile ära öelnud," tähendas ta.