Eesti suurimat panka Swedbanki juhtiv Priit Perens loeb oma esimeseks „päris" töökogemuseks töötamist ülikooli kõrvalt Viru hotellis programmeerijana.

„Tänasel tööturul kiputakse eelistama juba kogemustega inimest. Pangandust muidugi eraldi erialana õppida ei saa, aga matemaatika, statistika ja üldiste maailmavaateliste baasteadmiste pealt saab seda üles ehitada. Näiteks jaepanganduses on väga hea alustada tellerina ja eks seal paistab kohe silma, kui inimesel on ambitsiooni, kas ta võtab rohkem ette, kui talt nõutakse. Sealt tõustakse juba kontori juhatajaks, grupi kontorite juhiks ja nii edasi." rääkis Perens.

"Tänapäeval on inimese sotsiaalne koostööoskus väga oluline, sest töötame rahvusvahelistes organisatsioonides. See muudab sotsiaalse poole äärmiselt oluliseks ja ühiskondlik aktiivsus on tööotsija puhul suureks boonuseks. Tehnoloogiaga seotud erialad jäävad ka tulevikus olulisteks, sest muutume tehnoloogiast järjest rohkem sõltuvaks.

Kindlasti peab tänane õppevaliku tegija mõtlema, et kui tahab teises astmes spetsialiseeruda, peab ka esimeses astmes sellise eriala valima, mis edasiseks laiema valikuruumi jätab. Piltlikult öeldes: kui ikka bakalaureuses matemaatikat ei puuduta, siis pole võimalik seda ka magistris edasi õppida. Välismaale õppima minnes ei tasu kunagi unustada, et kui Eestis vastava eriala tööd ei leia, võib selle töökoha alati ise luua."