Süüdistatavateks isikuteks on ärimees Toomas Tool ja SEB endine maakler Karoly Kirber.

Kriminaalmenetlus algatati selle aasta veebruaris finantsinspektsiooni kuriteoteate alusel. Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler kinnitas, et nemad alustasid uurimist eelmise aasta suvel.

Kriminaalasjas prokuratuuri esindav ringkonnaprokurör Maria Sutt ei saanud küll otseselt kommentaarida kriminaalasja uurimise materjale, kuid kinnitas, et kuna turumanipulatsiooni paragrahvi puhul ei ole varalise kahju tekitamine oluline, siis süüdistatava rahalist kasu antud tehingutes menetlusega ei tuvastatud. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Prokuratuuri sõnul oli tegevuse eesmärgiks viia Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 euro suurust hinnataset, mis andis manipulaatorile (Toomas Toolile – toim) võimaluse mõjutada teisi aktsiaseltsi Arco Vara suur­aktsionäre otsuste tegemisel.

Eile kinnitasid Arco Vara teised suuromanikud Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu, et turumanipulatsiooni eesmärgiks võis olla soov Arco Vara vaenulikuks ülevõtmiseks.

„Pöördusime 2008. a suvel ise finantsinspektsiooni poole, kuna oli selge, et keegi manipuleerib Arco Vara aktsia hinnaga,” selgitavad Arco Vara suuromanikud Richard Tomingas ja Hillar-Peeter Luitsalu „Eesmärgiks oli selgelt aktsia hinna allalöömine.”

Eilse seisuga omas Toomas Tooli kontrolli alla olev Freier Projekt OÜ 23,47% Arco Vara aktsiaid, olles selle osalusega suurim firma aktsionär.