Soome suurima tööstusspionaaži juhtumi arutelu algas eile Pirkanmaa kohtus. Kohtupingis on Soome rahvusringhäälingu YLE teatel kümme endist ettevõtte Nokian Renkaat töötajat, keda süüdistatakse firma ärisaladuste varguses ja ärakasutamises.

Aastatel 2010-2011 Nokianist lahkunud töötajad lõid oma ettevõtte Black Donuts Engineering. Koos teise ettevõttega IDG International rajas Black Donuts mitu rehvitehast üle maailma, muu hulgas Saudi Araabias ja Hiinas.

Black Donutsist ja selle töötajatelt on läbiotsimisel leitud üle 20 000 dokumendi, mis peaasjalikult puudutavad Nokiani Vsevoložki tehast Peterburi lähedal, selle üksikasjalikku tootmisprotsessi, rehvides kasutavaid kummisegusid, rehvide konstruktsiooni ning ka Nokiani tulevikuplaane.

Prokurör nõuab Black Donutsilt 20 miljonit, IDG-lt üheksat miljonit ning kahelt eraisikult veel kokku 2,5 miljonit euro ebaõigelt saadud tulu riigikassasse.

Süüdistatavad on süüdistused tagasi lükanud ning öelnud, et dokumentide ja oskusteabe valdamises pole midagi arusaamatut ega ebaharilikku. Peamine osa kohtuprotsessist keskendub ilmselt sellele, kui suur osa sellest infost on ka tegelikult ärisaladus, teatas YLE.