Nõnda on SEB möödunud aasta lõpust siiani ainus välkmakse võimaldaja, kuid korrespondentpanga puudumisel pole klientidel sellest suurt abi.

Välkmakse võimalus tähendab seda, et sõltumata pühast või nädalapäevast toimub pankadevaheline ülekanne ööpäevaringselt kümne sekundiga ehk sisuliselt kohe, kui makse ei ületa 15 000 eurot.

Reaalajas pangamaksed on Euroopa Liidu uus panganduspoliitika, mis tähendab, et välkmaksetest peaks mõne aastaga kujunema baasteenus ehk uus norm kõigile.

Eesti Panga asepresident Madis Müller on öelnud, et kõik Eestis tegutsevad pangad võiksid pikalt ette valmistatud välkmaksete süsteemi võtta kasutusele aasta jooksul.

Esimene pankadelaine läks Euroopas sellele üle möödunud aasta novembril lõpust. Eesti pankadest oli SEB ainus, kes teenust esimesel võimalusel pakkuma hakkas. Paraku on vaid üks protsent nende tehingutest välkmaksed, sest korrespontentpanka, kes samasugust teenust võimaldaks, Eestis veel ei ole - teenus saab toimida vaid juhul, kui süsteemiga on liitunud mõlemad pangad, mille vahel makse toimub. Selle ühe protsendi SEB klientide tehingutest moodustavad peamiselt SEB Läti pangaga tehtud ülekanded, kes koos Eesti filiaaliga seda võimalust eelmise aasta lõpust pakkuma hakkas.