Aknavahetajate seas levib palju müüte ja väärarusaamu, mis-tõttu on plastaken oma odava hinna ning laia leviku pärast sattunud sageli peksupoisi rolli. Plastaknale heidetakse ette kunstlikkust, siledat välimust ja sedagi, et sealtkaudu ei liigu õhk üldse. Puitakent kiidetakse samas hingavaks ja paljud hoiavad ventilatsioonisüsteemi rajamise pealt raha kokku, lootes, et akna kaudu toimub piisav õhuvahetus. Paraku sellist puitakent enam ei müüda, mille kaudu käiv õhuvahetus paneks kardina liikuma.

“Müüt, et plastaknaga on toas umbne, aga puitakna kaudu käib õhuvahetus või saab toas paremini hingata, ei vasta tõele,” ütleb OÜ Fenster Ehitus projektijuht Urmas Agu. “Kõik aknatootjad püüavad teha hermeetilisi aknaid ja pole vahet, kas aken on puidust, enamasti liimpuidust, või plastist.”

AS-i Glaskek turundusjuht Milana Astok kinnitab seda. Tema sõnul on uutel puitakendel tihendid, mis tagavad nende õhukindluse. Seepärast soovitab ta ka uute puitakende tellijail vaadata üle ruumide ventileerimise võimalused. Urmas Agu sõnul suunatakse peamiselt uute kortermajade ventilatsioon läbi akende, sest see tuleb odavam kui kallite ventilatsioonisüsteemide soetamine. Ehituslikult ei pea ta seda õigeks, sest akende ventilatsiooniavad teevad PVC-akna külmaks, mille järgi arvatakse kohe, et plastaken on ebakvaliteetne.

Hea uudis puitakna eelistajaile on aga see, et need ei “mängi” nii nagu varem. Nende valmistamiseks kasutatakse liimpuitu, mille eri kihid on kokku kleebitud nii, et puidu pinged mõjuvad vastassuunaliselt. See tagab puitaknale konstruktsioonilise stabiilsuse, selgitab Astok.

Aken maja välimuse järgi

Akende hierarhias seisab tavalisest puitaknast kõrgemal puit-alumiiniumaken, mis väljastpoolt on kaetud alumiiniumkattega. “Puit-alumiiniumakent võib pidada aknatootmise tipptasemeks,” arvab Milana Astok. Sellest tulenevad ka suured hinnakäärid: puitaken on plastaknast umbes kaks korda kallim, puit-alumiiniumaken puitaknast umbes 30 protsenti kallim.

“Akna nagu ka klaaside valikul tuleks oma kodule tähelepanelikult otsa vaadata,” soovitab Astok. “Lähtuda tuleks hoone arhitektuurilahendusest, ajastulisest kuuluvusest ja välimusest.” Urmas Agu soovitab puit-aknaid sinna, kuhu plastaknad ei sobi. Näiteks eestiaegsed puitmajad Kalamajas, samuti palkmajad. Sinna ei sobi Agu meelest paigaldada ka näiteks puit-alumiiniumaknaid.

Oma palksaunale pani mees ette aga puidu imitatsiooniga plastaknad. Tema sõnul pole keegi saunalistest veel aru saanud, et tegu on plastiga. Agu lisab, et ka oma majale paneks ta plastaknad ette, sest need on täiesti hooldusvabad. Et puit-aken hästi säiliks, tuleks selle välisviimistlust iga viie kuni kümne aasta tagant uuendada.

Soojapidavuselt PVC- ja puit-aknal suurt vahet pole. Plast-akende populaarsuse põhjus on Astoki meelest selles, et eri ehituslahendusi on võimalik teostada kvaliteetselt. Üks koht, kus PVC-aknaid ei saa kasutada, on leiliruum.

Puit- ja puit-alumiiniumaknad:

•• Plussid: lai toonide valik; ei kogu endasse elektrostaatilisi laenguid ega lisamustust, nagu teevad paljud kunstmaterjalid; alumiiniumist veenina kaitseb akna alumist lengi vihmavee eest, tagades akna pikaealisuse; energiasäästlik; soojapidav ning helikindel; soe ja mõnus katsuda.

•• Miinused: kõrge hind; puitaken pole ilmastikukindel, küll aga puit-alumiiniumaken; vajab mõne aja pärast ülevärvimist; staatikapiirangud.

PVC-aken:

•• Plussid: ilmastiku- ja helikindel, soojapidav; ökoloogiliselt ohutu; energiasäästlik; kergesti hooldatav; hea hinnaga.

•• Miinused: katsudes külm, tegu on kunstliku materjaliga.

Akende hinna-võrdlus

•• Hinnavõrdluse arvutamise aluseks on võetud paneelmaja tüüpaken mõõtudega 2130 x 1370 mm (üks pool avatav kahte asendisse, teine pool kinnine). PVC-aken maksab 3200 krooni, puitaken 7200 krooni, puit-alumiiniumaken 9900 krooni.

•• Teine aken koos rõduuksega, mõõdud: 1380 x 1370 ja 750 x 2150 mm (aken kinnine, rõduuks üleni klaasist, kahte asendisse avatav). PVC-akna hind 3900 krooni, puitakna hind 8600 krooni, puit-alumiiniumakna hind 12 000 krooni.

Allikas: AS Glaskek