Nädalavahetusel avas keraamik Eddi Leet Pärnus Tallinna mnt 12 asuvas kivitöökojas Graniit pidulikult oma keraamikatöökoja. Eddi käe all on ka Endla teatri Punjaba potitehase meistrid Mihkel Niilas ja Jass Tiiskäpp savimätsimist õppinud.

Pühapäeval kell 12 toimuski Eddi esimese oma töökoja avamine. Nüüd on seal Eddi töökoda ja pood, kus on kohvikruuse, vaase, küünlajalgu, kanne, väikseid helisevaid kellukesi. Igaühel meistrimärk all.

Puudest õõnestatud riiulid ja platvormid on teinud sõber Valdur Tikk. Oma pulmadest pärit hundinaha kinkis seina peale tuttav kiviraidur, uksesildi tegi disainerist sõber Ott.

Okstest ripplae punus Eddi ise. Saksamaalt täpselt käe selli järgi savi toob talle samuti üks sõber ja potsepakedra päritolu on umbes samasugune. "Tänu sõpradele ma selle töökoja saingi," nendib Eddi.

Ise käib mees ringi, savised sandaalid jalas ja barett peas. Potti voolides hoiab ta pead keskendunult viltu ja noogutab kedra pöörlemisele kaasa.

Avamisel mätsiti redeli peale savist Eddi, kellel on värskelt valminud savipott käes. Poti valas Eddi shampanjat täis ja redeliga löödi kuju ning pott vastu töökoja seina puruks.

Terve õhtupooliku mängisid Vana-Pärnu silla lähedal asuva töökoja ees ja sees kamina ees lõõtspillid. ühed olid Norra linnast Trondheimist, teised Väikeste Lõõtspillide ühingust ja kolmas Untsakate hulgast. Lõpuks võttis Eddi isegi lõõtsa ja kitarri kätte ning laulu oli taevani.

30-aastane Eddi ennast ülbeks kunstnikuks ei pea ega taha mingist Kunstiülikoolist kuuldagi. Seal olevat tegelased juba enne uksest sisse saamist tähtsust täis. Eddi peab ennast konservatiiviks, kes austab traditsioone, mida ametlikes koolides pole võimalik järgida.

"Mina olen aus käsitööline," sõna Eddi uhkelt. "Arvan, et olen endiselt selli seisuses, mitte meister."

Tehnikaülikooli mehaanikuharidusega Eddi peab oma õigeks eluviisiks just Pärnus potte valmistada. "Mulle hakkas pealinna elutempo närvidele käima," seletab mees, kes juba neli aastat Pärnus elab. Talle meeldib selle linna inimlik rütm ja see, et jalgsi jõuab igale poole. Eddi on valmis maha vantsima kilomeetreid. Meenub Punjaba etenduse Tiiskäpp, kes ütles, et võib-olla ootabki õnn sind Pärnu sillal.

Norras Sandnesis Carl Olaf Olseni juures kaks korda kaks kuud on Eddi potitegemist õppinud. Saanud õpipoisiks ja selliks. Viie või kümne aasta pärast tahab Eddi minna Inglismaale meistrieksamit andma.

PIRET TALI