10. märtsi öösel kaldus Riiast Stockholmi sõitev kaubalaev Helt, kogumahutavusega 2100 tonni, oma trajektoorist kõrvale, suundudes Rydebäcki maakonna suunas kaldale. Laevaliiklusteenistus märkas laeva veidrat käitumist ja püüdis alusega ühendust võtta, kuid keegi ei vastanud. Seejärel teatati kaubalaevast Rootsi rannavalvele, kes saatis välja kaks patrull-laeva, kirjutas Marinetime Executive.

Viimasel hetkel pöördus laev kaldast eemale ning vältis karile sõitmist. Äärmiselt ohtliku kokkupõrke vältimise järel sõitis Helt rannavalve saatel kirde suunas edasi. Kui laev oli turvaliselt Helsinborgi sadamasse jõudnud, kontrollisid patrullid meeskonna üle.

"Me sisenesime kabiini ning tundsime kohe tugevat alkoholi lõhna ja kapten istus diivanil," kirjutas üks patrullidest raportis. "Ta oli selgelt joobes – silmad punased, näost õhetav ja ta hingeõhk lehkas alkoholi järele."

Patrullid panid laevakapteni puhuma ning tuvastasid tal 1,83-promillise joobe. Kapten tunnistas, et oli joonud üle poole liitri viina ning tema sõnu kinnitas peaaegu tühi viinapudel, mille patrull laevalt leidis. Kapten toimetati laevalt minema ning võeti vahi alla.

Kohtus tunnistas kapten oma viga ning avaldas juhtunu osas kahetsust. Prokuröri hinnangul peaks meest karistama purjuspäi laevajuhtimise eest vähemalt mõnekuulise vanglakaristuse, kohus ei ole veel otsust langetanud.