Oligarh Vladimir Potanin, kes kulutas umbes 2 miljardit dollarit 2014. aasta olümpiamängudeks Sotši staadionite ehituseks, plaanib laiendada 2018. aastaks oma Roza Khutori kuurorti suusatamisala 90 miljoni dollari võrra.

Ta ütles Putinile, et Euroopa suurimate kuurortidega võistlemiseks on vaja ette võtta suurem arendus, mis võib maksta 5 miljardit dollarit.
Venemaa majandusmured on aidanud kodumaist turismi, kuna rubla kukkumine on tõstnud välismaal puhkamise kulusid. Mullu vähenes välismaal puhkamine enam kui 30%. See on suurim aastane kukkumine alates 1998. aastast. Venemaa keelas Egiptuse ja Türgi paketireisid.

Tänavusel talvehooajal teenis Roza Khutor esmakordselt rohkem, kui kulutas. Detsembri keskpaigast kuni aprillini kasvas aastaga külastajate arv 33%, 800 000 inimeseni, rääkis kuurorti juht Sergei Bachin. Jaanuaris olid nad sunnitud tõstma hinda, et saada külastatavus kontrolli alla. Lisaks on piirkonnas veel kaks suusakuurorti – üks kuulub Gazpromile ja teine Sberbankile.

Pärast Potaninilt kirja saamist piirkonna tuleviku kohta andis Putin valitsusele käsu kaaluda edasisi arendusi Sotši rahvuspargis. Praegu sobivad laienduseks vaid kaks piirkonda. Kummagi arendamine võib võtta kümme aastat ja maksta kokku 5 miljardit dollarit. Bachin lisas, et Rosa Khutor ega Potanini Interros Holdings ei kavatse seda investeeringut teha.

Hind ei pruugi olla ainus takistus. Rohelised protestivad laienduse vastu. Bachin ütles, et mõned alad, kus asusid Nõukogude ajal kolhoosid, sobivad küll arenduseks.

„Ilma uut territooriumi arendamata ei ole võimalik teha Sotšist teist Courcheveli,“ ütles Bachin viidates rikaste venelaste seas populaarsele Prantsusmaa suusakuurordile. „Paljud külastajad kurdavad, et me pakume ainult 3-4 päevaseid Euroopast paremaid pakette, kuid pikemaks viibimiseks ei ole meil piisavalt suusaradasid.“

Roza Khutor plaanib järgmise kahe aastaga pikendada suusarajad praeguselt 77 kilomeetrilt 100 kilomeetrini. 90 miljoni dollariline projekt võimaldaks tõsta külastatavust kuni 50 protsenti, lausus Bachin.