Oktoobrikuus vähenes uute autode müük Venemaal aastases võrdluses 9,9 protsenti, müüdi 211 365 sõidukit, kirjutab Lenta.ru.

Lada suutis oktoobris müüa 37,788 autot eelmise aasta oktoobri 37,484 vastu, mis tõi autofirmale 1-protsendilise tõusu. Graafikus jaanuar-oktoober 2014 ollakse aastases võrdluses siiski veel 16 protsendiga miinuses.

Traditsiooniliste müügitabeli liidrite Kia, Renault’ ja Hundai langus oli vastavalt 1, 9 ja 3 protsenti, Toyotal õnnestus oma müüginumber stabiilsena hoida ja säilitada viies koht.

Kunagine Vene autoturu liider Ford kaotas aastases võrdluses 34 protsenti müügist. Selle aasta jooksul on Ford tabeli tipust kukkunud 12 kohale, kaotades 10 kuuga oma müügist kokku 41 protsenti. Analüütikute sõnul on just Fordi kaotus Vene turul kõige märgilisem ja märkimisväärsem.

Oktoobrikuine suurim kukkuja on aga hoopis Daewoo 69 protseniga. Suure languse on läbi teinud ka Seat (-50 protsenti), Peugeot (-49 protsenti), BMW (-39 protsenti), Chevrolet (-37 protsenti), Opel, (-29 protsenti), Volkswagen (-26 protsenti).

Üheks negatiivseks faktoriks Vene autoturul võib pidada massilist hinnatõusu – näiteks ainuüksi novembri esimeste päevadega tõusid 24 automargi hinnad, osadel mudelitel isegi 10 – 19 protsenti.
Üldises languses on siiski ka neid, kes on suutnud ujuda vastuvoolu ja oma müüki sel aastal hoopis kasvatanud. Porsche võib oma kontole kirjutada pluss 29 protsenti, Lexus 20 protsenti ja Mercedes-Benz 12 protsenti.

Võitjaid on veelgi. UAZ, mis täidab riigitellimusi, suurendas oktoobris oma müüginumbrit suisa 75 protsenti. 10 kuu näitajaga ollakse siiski 9 protsendiga miinuses.

Aprillis teatas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev, Uljanovski autotehase (UAZ) moderniseerimiseks investeerib riik kaks miljardit rubla, tänu millele saab veokeid täistsükliga toota. UAZ kuulub Venemaa autotootja Sollers koosseisu ja on spetsialiseerunud kerg- ning kommertssõidukite, aga ka UAZi kaubamärki kandvate mikrobusside tootmisele.
Vene-Jaapani ühisfirma Sollers-Isuzu toodab Uljanovski autotehases Isuzu veoautosid. Ettevõte on suuteline aastas välja laskma 5000 autot.

Vaata Venemaa autoturu ülevaadet siit.