Tegemist on idufirma Open Gardeni poolt loodud FireChatiga. Nende sõnul kasvas eile meeletult nende Venemaa kasutajate aktiivsus, kui Navalnõi soovitas inimestel tasuta rakendus alla laadida. FireChatist sai kiiresti kõige enam otsitud rakendus Apple'i App Store'is. Seda hakati tegelikult enam alla laadima juba 20. detsembril, kui Facebook sulges valitsuse survel lehe, kus kutsuti protestijaid meeleavaldusele.

FireChat, mis lubab kasutajatel luua jututubasid ja suhelda anonüümselt, on saanud populaarseks üle maailma just protestijate seas. Lisaks anonüümsusele on rakendusel veel üks oluline pluss ning seda just piirkondades, mis on poliitiliselt ebastabiilsed - see töötab ka juhul, kui internetti ei ole.

FireChat kasutab tehnoloogiat, mis on uutes nutitelefonides olemas - seda kutsutakse mesh networking. Juhtmevaba suhtlus luuakse otse kahe seadme vahel. See kasutab Bluetoothi ja Wi-Fi signaalide kombinatsiooni, ühendades telefonid, kus rakendus kasutusel on. Iraagi elanikud kasutasid FireChati juunis, kui rahutuste tõttu internet maha võeti. Taiwani ja Hong Kongi protestijad tegid sama, kui wi-fi neid alt vedas.

Vladimir Putin on praeguse kriisi ajal veelgi enam tugevdanud oma haaret kõige üle, mis toimub internetis. Navalnõi on aga kogenud sotsiaalmeedia kasutaja. Ta teatas eile oma 16 000 FireChati jälgijale enda vahistamisest. Twitteris on tal siiski lausa 868 000 jälgijat.

Enne 20. detsembrit oli FireChat sotsiaalmeedia äppide seas populaarsuselt marginaalsel kohal - iPhone'i kasutajate seas 29. ning Android-telefonide kasutajate seas 79.. Viimastel andmetel tõusis rakendus iPhone'i kasutajate seas 10. kohale, mis on eespool ka Twitterist.

Tehnoloogia on siiski vaid üks aspekt. Moskvat kimbutavad käredad külmakraadid. „iPhone 6 ei ela üle külmakraade, mis ületavad 18 kraadi, seade lülitab end pidevalt välja," kirjutas vabakutseline ajakirjanik Ilya Mouzykantskii Twitteri kaudu. Mees kajastab kohapeal proteste. „Siin on väga külm," lisas ta.