Täna langes Venemaa aktsiaindeks RTS 4,6%.

Siiski ei tee riigipühad olematuks nafta hinna kukkumist 12-aasta madalamale tasemele. Kui detsembri alguses maksis Londonis naftabarrel 45 dollarit, siis nüüd tuleb arvestada 32-dollarilise hinnaga. See on märgatavalt lähemal Goldman Sachsi poolt prognoositud 20- dollarilisele barrelihinnale.

2014. aasta keskpaigast on nafta hind kõvasti kukkunud. Siis maksis barrel musta kulda 100 dollarit. Kütus annab umbes poole Venemaa eelarvetuludest ja 40% ekspordist. Hiljutine hinnalangus suurendab Vladimir Putini probleeme enne 2018. aasta valimisi.

Kuna Moskvas oli kauplemislaudade taga läinud nädalal vähe töötajaid, langes rubla USA dollari vastu vaid 2%, kuid 75 rubla dollari eest ei ole kaugel 13-kuu kaugusest rekordmadalast 80,1 rubla tasemest. Siis kaitses keskpank rubla tõstes intressimäära 5 protsendipunkti võrra.

Halvimal juhul, kui nafta hind jääb 30 dollarile või sellest madalamale, on Venemaa riigi rahakohvrid juba aasta pärast tühjad jättes vähe näitamiseks, kuhu on kõrgest nafta hinnast saadud tulu läinud.

Valimiste kindlustuspoliis

Putini jaoks on kahes riigi reservfondis olevad 100 miljardit dollarit justkui valimiste kindlustuspoliisiks, ütles investeerimisnõustamise firma Trusted Sources tegevdirektor Christopher Granville. Ta lisas, et selleks aastaks plaanitud 3% eelarvepuudujäägiks on tarvis 50-dollarilist nafta hinda. Vahe lootis valitsus katta laenu ja reservfondist raha võttes.

Kuid 30-dollariline nafta hind tähendab 5% või suuremat eelarvepuudujääki, ütles Granville. Kui see juhtub, võib Putin riskida ärritades valijaid maksutõusudega ja kulude kärpimisega, mis suruks majanduse sügavamasse langusesse. Alternatiiv on minna veel sügavamalt kiiresti haihtuvate säästude kallale.

Rahvusvahelistelt turgudelt laenu võtmine või erastamine on ka võimalikud, kuid arvestades madalaid aktsiate hindu ja kõrgeid laenukulusid ei ole kumbki atraktiivseks alternatiiviks. Investorite isu Venemaa vastu on jätkuvalt väike, kuna kehtivad Lääne sanktsioonid, et karistada Venemaad Ukrainas tehtu pärast ehkki sanktsioonid otseselt ei sega Venemaal laenu võtmist.

Venemaa kahe riigile kuuluva fondi maht on kahanenud. Detsembri algul oli seal 130 miljardit dollarit võrreldes 2014. aasta keskpaiga 180 miljardi dollariga. Valitsus peab leidma ka triljon rubla ehk 1,2% SKTst, et päästa arengupank VEB.

Riigiametnike palgad on rublades külmutatud juba kolmandat aastat, pensionid kasvavad inflatsioonist aeglasemalt, välismaised kaubad ja välismaale reisimise tuusikud on palju kallimad.

Paralleelid 1998. aastaga

Elatustaseme kukkumine on pannud tõmbama paralleele Venemaa eelmise 1998. aasta finantskriisiga, kui valitsus kuulutas end maksejõuetuks ja rubla kaotas kolmveerandi väärtusest.

„See on nüüd jälle nagu 1998. Minu palk on dollaritesse arvestatult enam kui pooldunud. Ma teenin nüüd vähem kui 1997. aastal,“ ütles Moskvas töötava ajalehe ajakirjanik Jelena, kes soovis, et tema perekonnanime ei avaldataks.

Venemaa kohta tehtud prognoosid on ohus. Vaikselt on Venemaalt pagenud investorid tagasi pöördumas, meelitatuna võlakirjaturu enam kui 10% mullusest tootlusest. Loodetakse, et suhted Läänega paranevad ja majanduse jaoks on halvim möödas. Valitsus prognoosis, et tänavu kasvab majandus 0,7% ja tuleval aastal 1,9%. Need prognoosid on ohus, kui nafta hind ei tõuse, ütles Bank of America Merril Lynchi strateeg David Hauner, kes on soovitanud osta Vene võlakirju.

„Seni kuni nafta hind langeb, langeb ka Venemaa,“ ütles Hauner. „Me peame mõistma, et kui turgudel algavad korratused, siis võib kõik kiiresti muutuda.“

Ta prognoosis, et 2016. aasta teisel poolel maksab nafta 50 dollarit barrelist.

Kuid nafta hind võib kukkuda edasi, osalt Hiina majanduse kehvemas seisus oleku tõttu. Investorid on hakanud panustama Suurbritannias nafta hinna langusele madalamale 25 dollarist. Venemaa nafta maksab tavaliselt 2-3 dollarit Suurbritannia naftast vähem barreli kohta.