PwC hinnangul on see trend tingitud peamiselt kahest suuremast üleilmsest protsessist: tehnoloogia areng vähendab jätkuvalt tööstuslikus tootmises hõivatud inimeste arvu ja on suurendanud oluliste oskustega võtmetöötajate palku. Samaaegselt on interneti arenguga kaasnenud digitaalne revolutsioon vähendanud ka lihtsamate vaimsete tööde tegijate hulka ja loonud uusi kõrgepalgalisi töökohti üle kogu IT-sektori. Tehnoloogiate areng on võimaldanud ka massilist allhanget ja tootmise viimist „kolmanda maailma“ riikidesse.

PwC analüüs viitab ka võimalusele, et tehnoloogia edasine areng ja arenevate riikide kiiresti kasvav palgatase võib peagi hakata tootmist jälle rikastesse riikidesse tagasi tooma. Näiteks ennustatakse, et Suurbritanniasse „tuuakse“ eeloleva kümne aasta jooksul „tagasi“ 100 – 200 tuhat eelnevalt arengumaadesse välja viidud töökohta.

Uuringut kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide teenuseliini juht Teet Tender ütles, et suurte üleilmsete trendide vastu võidelda pole mõtet, pigem on küsimus nendega kaasnevate võimaluste oskuslikus ärakasutamises „Riikidevahelise kasvava konkurentsi tingimustes on näiteks ainuõige panustada haridussüsteemis infotehnoloogia- ja insenerierialadele,“ märkis Teet Tender.

Uuringu Global Economy Watch. April 2014 täisversiooni saab lugeda siit.