Teenus on suunatud erinevate transpordivahendite omanikele ja võimaldab sõidukite jälgimist ja nende asukoha määramist üle maailma, teatas Q GSM-i suhtekorraldaja Jaana Aduson.

Lisaks võimaldab teenuspakett erinevate turvameetmete rakendamist, mille abil saab vältida sõiduki ärandamist, ärandatud sõiduki kasutamist ja muud.

Teenust on Adusoni sõnul perspektiivikaks hinnanud nii Eesti autovedajad kui kindlustusfirmad ning see on juba leidnud reaalset kasutamist.

GPS kasutab jälgitava objekti leidmiseks sidesatelliite ning on tänu sellele tunduvalt täpsem kui mobiilpositsioneerimisteenus MPS, võimaldades objekti asukohta määrata viiemeetrise täpsusega üle kogu maailma.

Q GSM-iga ühte kontserni kuuluvad Rootsi sideoperaatorid Tele2 ja Comviq GSM on koostöös firmaga Cellpoint pakkunud MPS- ja GPS-põhiseid teenuseid alates 1998. aastast.

Eestis teeb Q GSM GPS-teenuste pakkumisel koostööd autodele paigaldatavat riist- ja tarkvara arendava ja tootva firmaga Metrotec.

Radiolinja Eesti tegevdirektor Sami Seppänen ütles BNS-ile, et ka Radiolinja on välja arendamas positsioneerimisteenust, mis on GSM-põhine ja hakkab toetama GPS-tehnoloogiat.

Radiolinja plaanib välja töötada ka MPS-teenuse järgmise aasta kevadeks.

Seppäneni ütlusel on GSM-põhine positsioneerimisteenus kasutamisel lihtne, kuid probleemiks on GSM-võrgu levi, mis toimib hästi küll Eesti territooriumil, kuid mitte näiteks merel või riikides, kus ei ole kvaliteetset GSM-võrku.

Radiolinja Eesti pakub alates 16. oktoobrist satelliitteenust, mis võimaldab positsioneerimist kasutada 80 protsendil maakera territooriumil.

Eesti Mobiiltelefon pakub MPS-teenust tänavu maist.