Möödunud aastal võttis 36aastane Ivar Männik reklaamibisnisesse suundunud Erik Mornalt üle Raadio 2 muusikajuhi koha. Kohe ilmusid raadiojaama repertuaari ammu unustatud kodumaised tümpsulood, mis senise muusikavaliku asutajatel kõrvetisi tekitasid.

Raadiojaama endise töötaja sõnul oli veidra programmipoliitika peapõhjus esinejate seotus uue muusikajuhiga. "Mul oli kaks korda tunnis Ivar Männiku lugu! Hästi palju kräppi, näiteks mingi Click OK totakas lugu," on plaadikeerutaja sapine.

Eesti Autorite Ühingu juristi Anne-Ly Hussari sõnul võib Männik edastada R2 eetris peamiselt omaloodud muusikat järgmistel põhjustel: "Esiteks sellepärast, et see talle endale kõige rohkem meeldib; teiseks soovist omaloodud muusikale reklaami teha ehk see rahva seas populaarseks mängida; ja kolmandaks saada rohkem autoritasu."

Kui suur see konkreetne autoritasu on, EAÜ ei ütle. Hussar möönab, et sõltuvalt raadiojaamast ja esituse ajast võib muusikapala täievoliline autor ühe esituskorra pealt teenida kümmekond krooni. Pisut meelevaldne arvutus näitab seega, et "kuuma" nimekirja sattunud üks lugu võib autorile nädalas teenida üle 500 krooni ja kuus keskeltläbi 2000 krooni. Ja seda ainult üks lugu ühes raadiojaamas.

Kogunevad summad pole sugugi peenraha, nagu sageli väidetakse. Näiteks üks 90ndate keskpaiga populaarne eesti autor, kelle lugusid aeg-ajalt ikka raadiotes mängitakse, tunnistab, et teenis eelmisel aastal autoritasuna kokku 40 000 krooni.

Ivar Männik pole staardiskor, kellelt tänaval autogrammi küsitakse nagu Allan Roosilehelt või Märt Rannamäelt, kuid ta on kohalikus muusibisnises olnud juba üle kümne aasta. Produktiivse autori, produtsendi või arranzheerijana on Männik osalenud kümnetes muusikaprojektides.

Ka arvud kinnitavad Männiku edu. Näiteks tänavu juulis oli Ivar Männik vanameister Heldur Karmo järel terves Eesti Raadio süsteemis enim mängitavate autorite pingereas teisel kohal. Arvestades, et Karmo on tuntud pigem Vikerraadio kavva kuuluvate rahvalike viiside autorina, Männik aga viljeleb popmuusikat, võib väita, et Raadio kahe muusikajuht on oma raadiojaama mängitumaid kodumaiseid autoreid.

Muusikajuht Männik leiab, et süüdistused on kadedate inimeste jamajutt. Tema sõnul juhib Eestis suuri lääne plaadifirmasid esindav Koit Raudsepp neljapäeviti kahetunnist saadet, kuid keegi pole seni kobisenud.

Harilikult mängivad raadiosaatejuhid muusikat nn playlist'ist. Raadio 2 puhul on see 55 muusikapalast koosnev eriti "kuumade" lugude mängukava, mis koostatakse vähemalt nädalaks ajaks ette. Mängukava jaotub omakorda kümnekaupa A-, B- ja C-nimekirjaks, millest esimest lastakse kõige rohkem (näiteks kaheksa korda ööpäevas), teist ja kolmandat vastavalt vähem.

Saatejuhtidele on see nimekiri kohustuslik-soovituslik. Diskorid võivad sellele lisaks mängida ka muusikat oma suva ja maitse järgi ning mõnikord on ette tulnud juhtumeid, kui ametlikust mängukavast kõlab tunni jooksul vaid mõni üksik lugu.

On vale väita, et Männik Raadio 2 muusikavalikut dikteerib. Muusikajuhi sõnul on iganeljapäevane playlist'i-koosolek avalik ja demokraatlik üritus, kus võivad osaleda kõik raadiojaama töötajad. Suurimat kaalu muusika valikul omab siiski vanade diskorite triumviraat Urmas Leinfeldt, Ivar Männik, Allan Roosileht.

"Igaüks võib möliseda," kaotab ristküsitluse alla sattunud Männik hetkeks meelerahu. "See on nii läbipaistev värk, igaüks võib ise tulla ja seina peal playlist'i vaadata."

Tõsi. Ükshaaval ei torkagi ükski Ivar Männikuga seotud artist ega pala Raadio 2 viimase aja playlist'is ega enim mängitud lugude edetabelis silma. Ainus erand oli septembri viimasel nädalal pala nimega "dj-x esitleb: Nemo-Figaro". Dj-x on tegelikult Ivar Männik ise ja loo tootis tema firma BooM Productions, mis asub Raadiomajas. Männiku edu saladus peitub hoopis selles, et eri artiste ja lugusid on palju ning nendelt koguneb kokku korralik käive. Männik on olnud seotud näiteks Bhava, Marju Läniku, Click Ok, 6-packi, Thade, dj-x ja Duubel Plussiga.

Need, enamasti 90ndate alguses valminud lood, kõlasid eriti tihedalt saadetes, mille mängukava Männik isiklikult koostab: R2 hommikuprogrammis ajavahemikul kuuest üheksani, Männiku enda kahetunnises saates tööpäeva pärastlõunati ja öösiti ajavahemikul südaööst kella kolmeni. Tõendeid selle kohta pole säilinud mujal kui kuulajate mälus ning raadiojaama kontroll-lintidel, mida säilitatakse vähemalt üks kuu.

"Oma laps on ikka armsam," muigab Raadio 2 esimene muusikajuht Sven Aabreldaal. Ka tema oli kunagi "kahestunud isiksus": Raadio 2s töötamise kõrvalt oli Aabreldaal ansambli Mr Lawrence mänedzher ega häbene tagantjärele tunnistada, et just selle bändi lugusid kõlas toona raadioeetris väga tihti. Samas - Mr Lawrence oli toona lihtsalt üks populaarsemaid Eesti ansambleid.