Rae vallavolikogu kiitis eelmise aasta alguses heaks Aaviku küla Vana-Tõnikse kinnistu detailplaneeringu algatamise, mis näeb ette 44 elamumaa sihtotstarbega krunti. Selle aasta juunis pandi plaanid avalikuks aruteluks välja, millega kaasnes kohalike elanike pahameeletulv ja kurjad kirjad vallavalitsusse, kirjutab Eesti Päevaleht.


Esmaspäeval toimus Rae vallamajas avalik debatt, kus paarkümmend kohaletulnut väljendasid häälekalt suuremaid vastuseisu põhjuseid. Peamine mure kohalike jaoks seisneb tõigas, et elurajoon rajatakse metsatuka asemele. „Arvame, et planeeringu alla jäävas parkmetsas elavad ohustatud taime- ja loomaliigid. Seega nõuame keskkonnamõju hindamist,” sõnas üks kohalviibijaist.


Vallavanem Raivo Uukkivi sõnul on aga väga ebatõenäoline, et tellitakse keskkonnamõjude hindamine, sest faktide põhjal on õigus arendaja poolel ning ühepereelamute näol on tegemist veel väga leebe planeeringuga. Samas on Uukkivi ise Aaviku küla elanik ning ta mõistab kohalike muret metsa säilimise pärast. Tema sõnul on aga juba 1992. aastast teada, et see ala muutub elamumaaks ning kohalike elanike väide, et nemad midagi ei teadnud, ei vasta tõele.


Lisaks nõuavad kohalikud, et enne Vana-Tõnikse ning Oja kinnistute detailplaneeringu vastuvõtmist tuleks ära oodata Jüri uue üldplaneeringu valmimine, mis on juba lõppjärgus. Selle kohaselt peab kinnistutel 70 protsenti haljastusest säilima, mida konkreetses kahes detailplaneeringus järgitud pole.


Planeerija Ardi Tedrema sõnul konkreetsel juhul uue üldplaneeringuga arvestama ei pea, kuid võimalusel püütakse seda siiski teha.