Viimastel aastatel kiiresti arenenud ja kasvanud Rae vallale on tulnud mitmeid taotlusi planeeringute algatamiseks uute elamurajoonide rajamiseks.Osa arendajaid tahavad ehitada minielurajooni kuni viiele perele, aga huvi on tundnud ka suurarendajad, kellest ühe huvi on ehitada kodu kuni mitmesajale perele.

Planeeringute ja arengu eest vastutav abivallavanem Priit Põldmäe nendib, et iga omavalitsus peab uute elurajoonide lubamisel tagama oma uutele elanikele alushariduse kättesaadavuse ja lisaks looma inimväärse elukeskkonna, mille osaks on kõvakattega, valgustatud teed, mänguväljakud ning kindlasti tervise- ja vabaajateenuste kättesaadavus.

„Uute suurarenduste puhul peab vastutustundlik omavalitsus eriti hoolikalt vaatama, kas sotsiaalne infrastruktuur jõuab vastu võtta nii suure inimeste arvu. Me keegi ei taha, et korduks mõni Oru kodu või kas või siinsamas Raes erinevalt Oru kodust õnneliku lõpuni jõudva Andrekse juhtum," kõneles vallavanem Mart Võrklaev, kes lisas, et Andrekse piirkonnas on hakatud omavalitsuse ja elanike koostöös arendaja poolt ehitamata jäänud teid välja ehitama.

 „Rae vallas jälgime väga täpselt, kas inimeste vajadused saavad uue elamurajooni ehitamisel kaetud. Tähelepanu all on lisaks elementaarsele tehnilisele taristule ka lasteaia- ja koolikohad, sest Rae valda tulevad elama paljud noored pered ning lasteaiakohtade puudus peab jääma eilseks päevaks," ütles vallavanem.

 Abivallavanem Priit Põldmäe toob näiteks ootel oleva Pühamäe arenduse Peetris, mille valmimisel tuleks plaanide järgi valda juurde 350 uut peret. „See aga tähendab, et omavalitsus peab olema valmis 80-kohalise lasteaia ehitamiseks," nendib Põldmäe ja jätkab, et lisaks lasteaiale on vaja rajada piirkonda valgustatud kerg- ja sõiduteed ning tagada kõigi avalike teenuste kättesaadavus.

Abivallavanema sõnul on olukord finantsiliselt aga selles osas keeruline, sest esmaseks prioriteediks tänases situatsioonis on hoopis uue põhikooli ehitus Peetrisse, sest mudilased uutest lasteaedadest lähevad ju õige pea kooli ja tänane Peetri Põhikool on väikseks jäämas. „Suurarendusi saame teoks teha, kui piirkonna arendaja on valmis kaasa lööma elukeskkonna väljaehitamises ning panustama kooli- ja lasteaiakohtadesse.

Tänasel päeval ei ole enam nii, kus arendus tähendab arendajate jaoks ainult detailplaneeringu koostamist ja kõik sotsiaalsed kohustused tuleb täita teiste maksumaksjate raha eest," nentis vallavanem. Vallavanem ja abivallavanem on ühisel meelel, et elukeskkonda planeerides ei tohi vald ega arendaja kvantiteeti kvaliteedist ettepoole seada.

„Vald ei saa sisuliselt käituda teistmoodi kui üks vastutustundlik pere, kuhu sünnivad lapsed teadmisel, et neile suudetakse pakkuda kasvamiseks ja arenguks kõike vajalikku," tõi näite abivallavanem. Vallavanem Mart Võrklaev nendib, et omavalitsus on arendajatest ettevõtjatega mitmel korral ka edukat koostööd teinud ning sotsiaalne infrastruktuur on loodud koostöös. „Selliseid näiteid on mitmeid ning elu näitab, et selliste vastutustundlike arendajate loodud elamud on ka kvaliteetsed ja teevad kindlasti vallale au."

Vallavanema sõnul on Rae vald viimastel aastatel teinud sotsiaalsesse infrastruktuuri väga suuri investeeringuid ja kuna osaliselt on selleks ressursse tulnud arendajatelt, on vald suutnud luua näiteks rohkem lasteaiakohti.„Lasteaiakohti on juurde loodud 756 ehk siis ligikaudu sama palju, kui oli vallas varem (770). Kokku on Võsukese 240- ja Aruheina 180-kohalise lasteaia valmimisega lasteaiakohti 1526. Tulevikus ei saa vald uute elamurajoonide lisandumisel mitte tähelepanu pöörata sellele, et rahvaarvu kasvades suureneb ka vajadus veel uue või uute lasteaedade järele."