Ragn-Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna sõnul tegi Ragn-Sells kõik, et saavutada KIK-ga mõlemaid osapooli rahuldav mõistlik lahendus. „Oleme korduvalt kutsunud KIK-i ametnikke läbirääkimistelaua taha, lisaks kaasasime eksperte ning palusime erapooletu lepitaja abi. Kahjuks on KIK, algusest peale lähtunud oletustest, mitte faktidest ja võtnud jäiga seisukoha, mistõttu oleme täna sunnitud pöörduma kohtu poole, et saada erapooletu hinnang KIKi nõude seaduslikkusele,“ märkis Vääna.

2010. aastal sai Ragn-Sells KIK-ilt 1,1 miljonit eurot, millega toetati jäätmekäitluskeskuse ehitust, kus plaaniti toota biojäätmetest mulda ja täitepinnast. Biojäätmete põletamise riigidotatsioonide tõttu vähenesid aga olulisel määral liigiti kogutud biojäätmete mahud, mis on peamiseks tooraineks Ragn-Sellsi jäätmekäitluskeskusele. Paar aastat hiljem oli selge, et muutunud turuolukorra tõttu ei ole majanduslikult otstarbekas biojäätmetest kvaliteetmulda toota, küll aga vähemkvaliteetset täitepinnast. Seetõttu esitas Ragn-Sells KIKile taotluse muuta projekti eesmärki.

„Vaideotsuse aluseks on KIK-i väide nagu oleks Ragn-Sells algusest peale soovinud viia KIK-i eksitusse ning esitanud toetuse saamiseks valeandmeid. Ragn-Sells on jäätmeturul laitmatu renomeega ettevõte, kes ei ole oma tegevusega andnud alust selliste järelduste tegemiseks. Selline süüdistus on pretsedenditu. Meile jääb arusaamatuks, miks KIK ei suuda ega soovi mõista, et turusituatsioon toetuse taotlemise ajal ja praegu on oluliselt muutunud. Sellises olukorras ei saa lugeda toetuse tagasinõudmist põhjendatuks,“ ütles Vääna.

„Ragn-Sells on teinud kõik endast oleneva, et täita kõiki toetuse saamisega seotud nõudeid. Ettenägematu turuolukord sunnib aga seatud prioriteete muutma. Me ei süüdista selles kedagi, vaid reageerisime uuele turusituatsioonile. Võtsime ise KIK-iga ühendust kolm aastat enne projekti ametlikku lõppu ning andsime olukorrast teada. Samuti esitasime KIKile taotluse projekti eesmärgi kohandamiseks turuolukorrale vastavaks, mis lubas jätkuvalt suunata suurima osa jäätmetest põletamise asemel tunduvalt keskkonnasõbralikumasse taaskasutusse,” selgitas Vääna.