Isegi kui Puerto Rico suudab selle võlasumma õigel ajal tasuda, mis on väga ebatõenäoline, siis on riigil sellest hoolimata kaelas tohutu võlakoorem. Moody’se hinnangul on see summa ligikaudu 73 miljardit dollarit.

„Selle summa maksmiseks on väga-väga raske raha leida,“ ütles Puerto Rico Alejandro Garcia Padilla hiljuti CNNile. „Meil on raha täiesti otsas.“

Sedasama väitis Padilla ka juunis, kuid siis riik siiski selle summa leidis ning suutis vältida maksejõuetust. Kuid augustis jättis riik aga oma riigivõla tasumata ning sellest hetkest alates on riigi olukord läinud aina hullemaks.

Kui Puerto Rico ka jaanuaris suudab oma võlamakse tasuda, siis ei ole Moody’s riigi tuleviku osas siiski kuigi optimistlik. „Raske on öelda, kas riiki tabab maksejõuetus jaanuaris või juulis, kuid ühel hetkel on see igaljuhul väga tõenäoline,“ leiab Moody’se analüütik Ted Hampton.

Puerto Rico majandus on olnud languses alates 2006. aastast. Töötuse määr on riigis 12,5 protsenti ning töökohtade puudus on sundinud kümneid tuhandeid puertoricolasi minema USAsse tööd otsima. Inimeste lahkumine mõjub halvasti riigi maksulaekumisele. Tegemist on nokk kinni, saba lahti olukorraga, sest hea maksulaekumine on omakorda hädavajalik, et tasuda riigivõlga.