KRISTI MALMBERG

Riigikogu rahanduskomisjon hääletas riigieelarveprojekti taas sisse parandusettepaneku, mis jätab lennujuhtimiskeskuse tulud riigieelarvesse.

Komisjon pooldas laupäeval järgmise aasta riigieelarveprojekti teise lugemise jätkamiseks tehtud paranduste arutamisel muudatusettepanekut, mille kohaselt jääb lennujuhtimiskeskus riigieelarveliseks asutuseks.

Kui Riigikogu seda ettepanekut toetab, laekuvad navigatsioonitulud ka edaspidi riigieelarvesse, kuigi lennujuhid nõuavad streigiähvardusega selle raha jätmist lennujuhtimiskeskuse käsutusse.

Rahanduskomisjoni esimees Olev Raju ütles, et lisaks sellele muudatusele tekitab parlamendisaalis kindlasti suurt vaidlust ka komisjonis toetust leidnud Isamaaliidu parandusettepanek, mis vähendab mootorkütuseaktsiisist laekuvaid tulusid 140 miljoni krooni võrra.

"Kui Riigikogu seda parandusettepanekut toetab, tuleb jällegi muuta mootorikütuseaktsiisi seadust," nentis Raju.

Mootorikütuseaktsiisi laekumise vähenemise peaks Isamaaliidu hinnangul kompenseerima riigiettevõtete omanikutulu laekumise suurenemine.

Raju sõnul on rahanduskomisjon seisukohal, et eelarvet suurendada enam eriti ei tohi. "Seepärast leidsid toetust suures osas need ettepanekud, mis tõstsid tulusid ümber või kärpisid kulusid," ütles Raju. "Raha said juurde mõned koolid ja samuti näiteks inimõiguste instituut ja Esindamata Rahvaste Organisatsioon."

Teise lugemise jätkamiseks esitasid Riigikogu liikmed umbes 250 parandusettepanekut, millest 200 olid arutusel ka juba eelmisel lugemisel. "Järgmise aasta riigieelarve maht on praeguseks suurenenud 25-30 miljonit krooni ja järgmisel lugemise eel oleme raha juurde kirjutamisega veelgi kitsimad," kinnitas rahanduskomisjoni esimees.