"See on samm selguse suunas," ütles reedel rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik.

Ringhäälingunõukogu pakkus välja, et ETV-le ja ER-ile eraldataks riigieelarvest igal aastal kindel summa, mis on üks kroon iga Eestis telerit omava perekonna kohta.

Samas suhtub ministeerium Vaariku sõnul rahastamisküsimusse jätkuvalt skepsisega. "Valjalik oleks ka lepinguga paika panna, mida riik ETV-lt ja ER-ilt saab," märkis nõunik.

Kolmapäeval koos olnud nõukogu võttis uue rahastamismudeli aluseks statistikaameti andmed, mille järgi on Eestis teler kodus ligi 600.000 perel.

Nõukogu esimees Tiit Sinissaar rääkis, et seega peaks avalik-õiguslik ringhääling, ETV ja ER oma nelja programmiga, saama aastas riigieelarvest ligi 360 krooni telerit omava pere kohta praeguse 258 asemel.

"Selle raha eest saaks korraliku ETV ja ER-i," vahendas Sinissaar ringhäälingunõukogus kujunenud seisukohta. Ta tõi veel võrdluseks, et riigilt saavad ETV ja ER praegu arvestuslikult iga teleperekonna kohta umbes 70 senti päevas.

Praegu otsustab ETV-le ja ER-ile raha eraldamise riigikogu iga-aastase riigieelarvega. Sinissaar märkis, et kolmapäeval arutlusel olnud avalik-õigusliku ringhäälingu rahastamise aluse, üks kroon teleperakonna kohta, võiks sätestada ringhäälinguseadusesse.

"See tagaks ühtlasi ka ETV ja ER-i sõltumatuse poliitilistest tõmbetuultest," sõnas Sinissaar, lisades, et ideed hakatakse parlamendiringkondades arutama.

Ringhäälingunõukogu on taas koos esmaspäeval.