“Läti on palunud IMFilt ja Euroopa Komisjonilt abi Parex pangaga seotud probleemide lahendamiseks ning fiskaalpoliitika reformimiseks,” kommenteeris Eesti Päevaleht Online’ile rahandusministeeriumi nõunik Märt Kivine. “Eesti koos teiste Põhjamaade ja Leeduga on aktiivselt osalenud konsultatsioonides, mille käigus on arutatud Läti olukorda, probleeme ja vajadusi. Koostööringi on kuulunud ka IMF ja Euroopa Komisjon.”

Praegu Lätis poliitilisi kirgi kütvat valitsuse stabilisatsioonikava ehk plaani fiskaalpoliitika parandamiseks hindas Kivine jõuliseks. “Rahandusminister Anders Borg kõneleb kõikide nimel, kui ta ütleb, et Läti valitsus on teinud väga tõsist tööd, tervendamisprogramm on väga tugev ning ka selgelt elluviidav,” rääkis Kivine. “See on parim viis Läti lati vahetuskursi hoidmiseks, mis omakorda on Lätile ja tervele piirkonnale oluline majanduskeskkonna stabiilsuse ja kasvu eeldus.”

Rootsi ühes teiste Põhjamaadega on lubanud osaleda rahvusvahelises abis Lätile finantskriisi vastu, teatas Rootsi rahandusminister Anders Borg sel nädalal. Ka Eesti annab võimaluste piires oma panuse, on lubas Eesti Päevaleht Online’ile eile rahandusminister Ivari Padar.

“Regionaalne toetus Lätile väljendub ühises arusaamises, milline peaks olema kujuneva IMFi abiprogrammi eeldus ning kuidas seda ellu saadakse viia pärast seda, kui Läti valitsus on teinud esimese sammu ning saavutanud eelarveprogrammile seimi heakskiidu,” rääkis Kivine. “Parex pangaga seotud ning muu struktuurne abi Lätile peaks toimuma koordineeritult IMFi poolt, aga selle paketi konkreetne koostamine ning sisustamine alles algab. Eesti ja teised Põhjamaad ja Leedu on langetanud põhimõttelise otsuse, et kõik regiooni riigid annavad panuse IMFi programmi, kuid mis kujul ja mahus, on alles täpsustamisel."

Mitmel korral varemgi Eestis üldist olukorda hindamas käinud Franciszek Rozwadowski juhitud IMFi delegatsioon Eestis kohtub täna Eesti rahandusministeeriumis minister Ivari Padari ja majandusanalüütikutega. Delegatsioon teeb kokkuvõtted oma tööst esmaspäeval.