„Uut e-maksuametit on vaja selleks, et muuta maksude tasumine lihtsamaks. Maksude paberil deklareerimiselt elektroonilisele deklareerimisele üleminek oli aastate eest suur samm edasi. Nüüd tuleb teha järgmine samm, et säästa raamatupidamisele, maksude arvestamisele ja tasumisele kuluvat aega. Mida väiksem on ettevõtjate halduskoormus, seda suurem on nende konkurentsivõime ja eeldus majanduskasvuks,“ ütles rahandusminister Sven Sester.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul peavad uued lahendused vastama väga erinevate vajadustega kasutajate nõudmistele, alates tavakasutajast kuni e-residendist ettevõtjani. „Seetõttu on meil kavas kõik uued teenused välja arendada koostöös kasutajatega. Uus e-teenus on valmis siis, kui see on kasutajate poolt heaks kiidetud,“ rääkis Helm. Ta lisas, et valmiv e-keskkond peab veelgi lihtsustama maksude arvestamist ja tasumist, vähendama koormavat kontrollivajadust ja andma senisest parema info toel maksumaksjale tagasisidet, et nende maksuasjad on korras.

Teenuste arendamisega soovib ministeerium jõuda ELis kohustusliku eIDAS määruse (e-identimise ja e-tehingute jaoks vajalike usaldusteenuste kohta siseturul) rakendamiseni, mis tähendab, et 2018. aastal on e-maksuameti teenused ilma täiendava isikutuvastuseta kättesaadavad kõigile EL liikmesriikide kodanikele. Ka plaanitakse keskkonna arendamisega üle minna täielikule reaalajas toimuvale elektroonilisele andmevahetusele allikregistrite (äriregister, rahvastikuregister) vahel.

Arenduse eesmärk on muuta maksustamise algandmete esitamine, maksukohustuse tasumine maksumaksjale lihtsamaks ja mugavamaks. Maksumaksja saab edastada maksuhaldurile maksukohustuse arvestamiseks vajalikke andmeid raamatupidamise programmist, pangaportaalist või muust e-keskkonnast. Oluline on, et maksumaksja saaks kogu olulise info finantsotsuste tegemiseks edaspidi ühest kanalist. Lihtsamaks muutub nõuete ja kohustuste haldamine, mis tähendab, et isik saab enda kohta olevatest nõuetest ja kohustustest ülevaate e-maksukeskkonnast.

Arenduse raames vaadatakse üle maksu- ja tolliametile, statistikaametile ja Eesti Pangale edastatav info, et saavutada andmete optimaalne maht, mida on riigil kvaliteetse avaliku teenuse pakkumiseks tegelikult vaja. Paralleelselt luuakse võimalus turvaliselt ja automaatselt edastada andmeid ettevõtete kasutuses oleva majandustarkvara kaudu. Neile ettevõtjatele, kes ei kasuta raamatupidamiseks tarkvaralahedusi, jääb võimalus esitada andmeid siiski ka ekraanivormi täites.

Olulise täiendusena saab loodavas e-maksukeskkonnas genereerida aruandeid nii enda äriühingu näitajate võrdlemiseks teiste ettevõtjatega kui oma ettevõtte andmete jagamiseks äripartnerite või pangaga.
Uue e-maksuameti peamised teenused peavad saama kaasajastatud 2021. aastaks. Esimesed kaasajastatud e-teenused on plaanis anda maksumaksjate kasutusse hiljemalt 2018. aasta jaanuarist.