Rahandusministeeriumi kontrollaktis riigihangete korraldamise kohta Tallinna Linnatranspordi AS-is võeti kokku ja anti hinnang linnafirma poolsele riigihangete seaduse nõuete täitmisele ajavahemikul 01.01.2015 – 31.12.2015.

Riigihangetes nagu näiteks „Uute busside ostmine“, „Trammitee rööbaste 60R1 ostmine“ ja „Hooldustraktori ostmine“ on TLT AS sõlminud hankelepingud hanketeatest erinevatel tähtaegadel. Kokku loetles rahandusministeerium 12 sarnasel moel vildakalt korraldatud hanget.

„Olukorras, kus hankija on lepinguliste tööde teostamise või asjade üleandmise tähtaja määratlenud kuupäevaliselt, on hankija nimetatud kuupäevadega seotud,“ seisis rahandusministeeriumi kontrollaktis.

„Hanketeates märgitud hankelepingu täitmise kuupäevad (tähtpäevad) ei ole kindlasti tähtsusetud formaalsused, sest nimetatud tähtpäevad võivad mõjutada mõnda riigihankes osalemisest potentsiaalselt huvitatud isikut pakkumuse esitamisest loobuma, samuti mõjutada tegema pakkumust teistsuguse hinnaga,“ selgitati dokumendis.

Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus TLT AS hanketeatest erinevatel tingimustel hankelepingut sõlmides riigihangete seadust.

Lepingu sõlmimine USS Securityga polnud korrektne

Mitmel juhul on TLT AS rahandusministeeriumi hinnangul rikkunud riigihangete seadusest tulenevat kohustust, mille kohaselt avab hankija pakkumused hanketeates, hankedokumentides või pakkumuste esitamise ettepanekus näidatud ajal ja kohas.

Samuti rikkus TLT AS rahandusministeeriumi hinnangul mullu 40% juhtudest riigihangete seadusest tulenevat kohustust kontrollida pakkujate maksuvõlgade puudumist.

Rahandusministeerium tuvastas ka rikkumise õigusabiteenuse tellimise osas. Kehtinud leping sõlmiti kehtivat korda rikkudes ja seega tuleks see lõpetada ning uus hange korraldada.

Ebarkorrektselt oli korraldatud ka maagaasi ostmine. Arvestades, et Eesti Gaas AS-le tasutud summa ületab lihthanke korraldamise piirmäära ehk 40 000 eurot, pidanuks TLT AS maagaasi ostmiseks 2015. aastal korraldama riigihanke. Kuna seda ei tehtud, siis on rikutud riigihangete seaduse nõuet.

Rahandusministeerium juhtis tähelepanu ka sellele, et TLT AS-i kuluandmete kohaselt tasus firma 2015. aaastal USS Security AS-ile 83 304,86 eurot turvateenuse osutamise eest. TLT AS tunnistas ministeeriumile, et võrreldavaid pakkumusi ei võetud.

Probleem on selles, et hankija peab lihtsustatud korras tellitava teenuse tellimisel järgima põhimõtet, et hanke eesmärk tuleb saavutada mõistliku hinnaga kasutades rahalisi vahendeid säästlikult ja otstarbekalt, tagades konkurentsi korral erinevate pakkumuste võrdlemise teel parima võimaliku hinna ja kvaliteedi suhte.

Rahandusministeerium leidis, et USS Security AS-ga otselepingute sõlmimisega on rikutud mitut riigihangete seaduse paragrahvi.

Rikkumisi on, aga need pole süstemaatilised

Kontrollimise käigus tuvastati kõrvalekaldumisi riigihangete seaduses sätestatud nõuetest, mis on seotud hankelepingu muutmisega, maksuvõlgade kontrollimisega, riigihanke osadeks jaotamisega, riigihankemenetluse korraldamata jätmisega, kvalifitseerimistingimuste seadmisega, lepingu muutmisega, pakkumuste avamisega, läbirääkimiste pidamisega, aruandluse esitamisega, lihtsustatud korras tellitava teenuse tellimise korra reguleerimisega hankekorras ning otsustest teavitamisega.

Rahandusministeerium tõdes kokkuvõtlikult, et TLT AS-i hanketegevuses esineb kontrollitaval ajavahemikul küll mitmeid puuduseid, kuid samas on tuvastatud kõrvalekalded käsitletavad enamasti pigem üksikjuhtude kui süstemaatiliste rikkumistena.

TLT AS rahandusministeeriumi kontrollakti kohta vastuväiteid ja märkusi ei esitanud.