Statistikaameti andmetel jäid hinnad märtsis eelmise kuu tasemele ning aasta varasemaga võrreldes pidurdus hinnatõus veebruari 3,1 protsendilt märtsis 2,8 protsendini.

Inflatsioon pidurdus märtsis Pungase sõnul nii sise- kui ka välistegurite mõjul. Viimati oli hinnatõus sama madal möödunud aasta alguses. Toidu hinnad välisturgudel on pärast mullu suvel-sügisel saavutatud viimaste aastate kõrgtaset alanenud, soodustades ka meil toiduhindade tõusu pidurdumist. Selle mõjul on toidu hinnatõus taandunud poole aasta taguselt 8 protsendilt ligi 4 protsendini märtsis.

Arvestades suurenenud majandusaktiivsust ning hoogsa palgakasvu jätkumist, on teenuste hinnatõusu pidurdumine 1,3 protsendini Pungase sõnul pigem erandlik ja ajutine. Teenuste hindu mõjutas lennupiletite ja puhkusepakettide odavnemine, mida võib seletada koolivaheaja nihkumisega. Tööstuskaupade hinnalangust soodustasid riiete tavapärasest suuremad ja pikaajalisemad allahindlused.

Seevastu jahedate ilmade mõjul Põhjamaades tõusis elektri börsihind märtsis nelja ja poole aasta kõrgeimale tasemele, põhjustades elektriarvete tõusu ka meil. Märtsi teises pooles toimunud nafta hinna tõus kandus siinsetesse jaehindadesse aprilli alguses ja avaldub järgmise kuu inflatsiooni statistikas.

Maksumeetmete mõju hakkab Pungase sõnu vähenema suvekuudel, mis ühtlasi kajastub inflatsiooni aeglustumises.

Rahandusministeerium avaldab uue majandusprognoosi aprilli keskel.