„Uus tulumaksuvaba miinimumi piirmäär, 500 eurot kuus, ületab praeguse ühisdeklaratsioonide maksimumtaseme, 2x 170 eurot kuus tulumaksuvabalt. See tähendab, et madalat ja keskmist palka saavate inimeste olukord võrreldes praegusega halvemaks ei lähe, vaid vastupidi, isegi soodsamaks,“ selgitas Sester.

„Täna on nii minul kui sinul võimalik 170 eurot maksudeta maha arvata. Kui me oleksime teiega abielus, siis me saaksime 340 eurot maksuvabalt, aga 2018. aastast hakkab juba üks inimene saama 500 eurot maksuvabalt. Uus valitsuskoalitsioon on loonud ühe inimese jaoks palju soodsama olukorra kui praegu kahe inimese puhul kokku."

„Teine kaotamise eesmärk on tööhõive suurem stimuleerimine. 2 x 500 euro suurune tulumaksuvaba miinimum tähendaks 1000 eurost maksuvaba kuupalka, mis hakkaks tõsiselt töötama vastupidiselt meie viimase aja kõige suuremale väljakutsele – kuidas suurendada tööhõives osalevate inimeste arvu,“ ütles Sester.

Ühisdeklaratsioonide esitamise võimaluse kaotamine toob riigieelarvesse 60-70 miljonit eurot.

2015. aastal esitas ühisdeklaratsiooni 157 400 inimest

Maksu- ja tolliameti (MTA) teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde sõnul moodustasid ühisdeklaratsioonid 2015. aastal 13,4% esitatud deklaratsioonidest. Kokku esitas ühise deklaratsiooni 157 400 inimest. "Ühisdeklaratsioonide arv on aasta-aastalt langenud, näiteks kümme aastat tagasi oli esitamise protsent 28," ütles ta.

Kahjuks ei saa MTA öelda, millises vanusegrupis inimesi ühisdeklaratsioonide kaotamine kõige rohkem mõjutab. "Üldine reegel on ikka see, et inimesed peavad olema abielus ja eelkõige on siin küsimus kasuteguris ehk mis aastatel ühisdeklaratsiooni esitamine on kasulik ja millal on mõistlik see ikkagi eraldi esitada. Ühisdeklaratsiooni esitamisel liidetakse abikaasade tulud ja ka maksusoodustused ja kõike vaadatakse kogumis."

"Ühisdeklaratsiooni on kasulik esitada juhul, kui näiteks üks abikaasadest ei tööta. Kui töötava abikaasa palk on suurem kui kaks maksuvaba miinimumi ehk 4080 eurot aastas, siis on neil kasulikum esitada tuludeklaratsioon koos. Nii saadakse maksutagastus tööl mitte käiva abikaasa maksuvaba tulu arvelt ehk 408 eurot. Lisaks võivad tulumaksutagastuse suurust veel mõjutada tasutud koolituskulud, eluasemelaenuintressid, annetused ja sissemaksed kolmandasse pensionisambasse," sõnas Udde.