Kroonilaenude keskmine intress langes rekordmadalale

Kroonilaenude kaalutud keskmine intress langes aprillis rekordmadalale, moodustades 11,22 protsenti.

Eesti kommertspankade poolt kuu jooksul ettevõtetele ning eraisikutele antud keskmine intress langes Hansapanga andmetel aprilli jooksul 0,17 punkti.

Tänavu tervikuna on keskmine intress langenud 2,51 punkti. Intress langes aprillis kuuendat kuud järjest.

Hansapanga ökonomist Margus Kisel ütles, et intress võib langeda Saksa marga intresside tasemele, mis oli aprillis 10,93 protsenti. Kestva languse on põhjustanud Eestis toimuv intressisõda, sõnas ta. Kiseli sõnul sõltub edaspidine intressilangus ka välismaalt saadavate krediitide suurusest.

Lühiajaliste kroonilaenude keskmine intress moodustas aprillis 9,33 protsenti ning pikaajaliste kroonilaenude keskmine intress 12,53 protsenti.

Riigikogu laseb kroonimetsa võtta arvele riigimetsana

Riigikogu tühistas eile ülemnõukogu 1992. aasta otsuse, mis määras krooni kattevaraks 150 miljoni USA dollari väärtuses metsa.

Otsuse poolt oli 49 ja vastu neli rahvasaadikut.

"Valuuta kattevarana oli mets ennast ammendanud," ütles rahanduskomisjoni esimees Olev Raju seaduse vajalikkust selgitades. Praegu on see mets Eesti Panga bilansivälisel kontol ja seda pole Raju sõnul kunagi kasutatud krooni garantiina.

Raju sõnul võetakse mets arvele riigimetsana. Ta ei välistanud võimalust, et seda saab tulevikus kasutada hoiuste garanteerimise fondis, milleks on vaja eraldi Riigikogu otsust.

Rakvere Lihakombinaadi kvartalikahjum 8 miljonit krooni

Rakvere Lihakombinaadi esimese kvartali kahjum oli 7,8707 miljonit krooni, selgub ettevõtte bilansist.

Kahjumist hoolimata oli ettevõte kvartali lõpu seisuga kasumiplaani graafikus, märkis kombinaadi finantsdirektor Teet Soorm, lisades, et esimese kvartali kahjum oli 3,250 miljoni krooni võrra väiksem planeeritust.

Rakvere Lihakombinaadi esimese kvartali netokäive majandustegevusest oli 137,036 miljonit krooni. Käive kasvas võrreldes 1996. aasta esimese kvartaliga 22,885 miljoni krooni võrra ehk 17 protsenti.

Rakvere Lihakombinaadi 1997. aastaks planeeritud kasum on 12,3 miljonit krooni.

Riigikontroll peab avaldama Eesti Panga kontrollakti

Riigikogu kohustas eilse otsusega riigikontrolli avaldama Eesti Panga majandustegevuse kontrollakti Riigi Teataja lisas.

Otsuse järgi peab riigikontroll avaldama Riigi Teataja lisas ilma lisadeta keskpanga kontrollaakti, et see oleks kõigile kättesaadav.

Otsuse eelõu, mis kohustab riigikontrolli keskpanga inspekteerimise tulemused ilma lisadeta avalikustama, esitas riigikogule rahanduskomisjon.

Saku aktsia hind langes eile järsult

Saku õlletehase aktsia hind langes eile tavapäratult aktiivse kauplemise käigus enam kui 15 protsendi võrra, kuna investorid kardavad ettevõtte aktsiatega kauplemise peatamist juunis.

Reedel oli Saku aktsia sulgemishind 38 krooni, kuid esmaspäeval algas kauplemine kohe 32 krooni tasemelt. Mitmel korral langes aktsia ka 30,25 kroonini.

üksikute suuremate seas domineerisid peamiselt 46 aktsiaga sooritatud tehingud, mis tähendab, et aktsiad müüsid ära paljud need avaliku müügi käigus omandanud väikeinvestorid.

Rahandusministeerium täpsustab 1998. aasta eelarvet

Rahandusministeerium asub vastavalt eilseks laekunud ministeeriumide ettepanekutele tegema kokkuvõtlikku tuleva aasta riigieelarve projekti.

Laekunud ettepanekutest kokkuvõtete tegemine võtab aega vähemalt nädala, ütles rahandusministeeriumi eelarveosakonna juhataja Ants Liiver.

Riigieelarve protsess on Liiveri hinnangul võrdlemisi aeglane ja ligi kuuga graafikust maas. Mullu said ministeeriumid esitada omapoolsed ettepanekud juba aprilliks, ent tänavu said seda teha juuni alguseni, lisas ta.

Lõplik eelarveprojekt peab valmima 24. septembriks ning enne Riigikokku minekut läbima vähemalt kaks lugemist valitsuses. "Pisut kiireks läheb," ütles Liiver.

Järgmise aasta riigieelarve prognoositav maht on eelnõu kohaselt 13,73 miljardit krooni, mis on 1,2 miljardi krooni võrra suurem kui tänavune.

Mais laekus kaheteistkümnendik riigitulude aastaplaanist

Riigieelarve tulusid laekus maikuus täpselt kaheteistkümnendik tänavuseks aastaks planeeritud tuludest, teatas rahandusministeerium.

Esialgsetel andmetel moodustasid maikuu laekumised 1,04 miljardit krooni ehk 8,31 protsenti aastaplaanist.

Aasta algusest on riigieelarvesse laekunud 4,7 miljardit krooni ehk 37,4 protsenti aastaeelarvest. Kulusid on riik kokku finantseerinud 4,6 miljardi krooni ehk 37,0 protsenti ulatuses.

1996. aastal laekus esimese viie kuuga riigieelarvesse tulusid 35,9 protsenti.

Baltic News Service