Krediidipank tahab börsile

Eesti Krediidipank kavatseb järgmise aasta märtsis jõuda Tallinna börsile, ütles panga president Rein Otsason. Otsasoni sõnul on börsile mineku plaan tõsine, kuid pank ootab ära aastaauditi, mille teostab Price Waterhouse.

Otsason ütles, et Krediidipank on teinud börsile minekuks mitmeid ettevalmistusi ning lähiajal registreeritakse panga aktsiad Väärtpaberite Keskdepositooriumis.

Krediidipank teenis kümne kuuga kasumit 21,1 miljonit krooni, kuid jäi oktoobris 1,3 miljoni krooniga kahjumisse. Otsasoni sõnul põhjustas kahjumi aktsiahindade langus Tallinna börsil.

Krediidipanga bilansimaht oli oktoobri lõpus 537,9 miljonit krooni, omavahendid 91,5 miljonit ning aktsiakapital 47,6 miljonit krooni.

ASA ei saanud börsile

Tallinna börsi noteerimiskomisjon jättis rahuldamata ASA Kindlustuse taotluse aktsiate noteerimiseks börsi põhinimekirjas. Börs lükkas arutelu edasi, sest ootab kindlustusseltsilt lisainformatsiooni, ütles noteerimisosakonna juhataja Rain Semper.

ühispank osaleb Läti investeerimisfirmas

ühispanga juhatus otsustas, et pank osaleb enamusaktsionärina Lätis asutatavas investeeringufirmas Baltic Investment Group (BIG).

BIG-i aktsiakapitali suurus on 50 000 latti. ühispank märgib sellest 51 protsenti, ülejäänud aktsiad jagunevad mitme aktsionäri vahel.

Baltic Investment Group hakkab tegelema eelkõige= investeerimispangandusega, ütles panga juhatuse aseesimees Janek Mäggi. "Kavas on taotleda litsents börsil kauplemiseks," lisas Mäggi.

Initsiatiiv ettevõtte loomiseks tuli Mäggi sõnul teistelt aktsionäridelt, keda ühispank ei soovi lähiajal avaldada.

Hansatee emissioon lükkub edasi

Hansatee Grupi 10.-23. novembrini kavandatud aktsiaemissioon lükkub trükitehnilistel põhjustel kahe päeva võrra edasi. "Me lihtsalt ei saanud prospekte trükist õigeaegselt kätte," sõnas emissiooni peakorraldaja HT Finantsi maakler Jannu Kuusik.

Kuusiku sõnul on huvi Hansatee aktsiaemissiooni vastu suur. "Hirmu ei ole, et emissioon raha puudusel täis märkimata jääks," kinnitas ta.

Hansatee Grupp emiteerib 12.-25. novembrini avalikul aktsiaemissioonil miljon uut aktsiat. 10-kroonise nominaaliga aktsia müügihind on 200 krooni.

Hansatee Grupi aktsiakapitali suurus on praegu 46 miljonit krooni ning suurimad aktsionärid on AS Infortar ja ühispank. Hansatee Grupi 1997. majandusaasta kasum oli 69 miljonit krooni, millest 64,9 miljonit läheb eelmiste perioodide kahjumi katteks ning 4,7 miljonit krooni reservkapitali.

Tallinna Panga linnaosalus jäi müümata

Tallinna linnale kuuluva 6,41-protsendilise osaluse müük Tallinna Pangas kukkus ka teistkordsel katsel läbi, sest ühtegi ostusoovi tähtajaks ei laekunud, ütles linnavaraameti osakonnajuhataja Udo Klopets.

Abilinnapea Ants Leemets ütles, et linnavalitsus ei kavatse müügitingimuste muutmisega kiirustada. Leemetsa sõnul pole tähtis, et pangaaktsiad kohe müüdud saavad. "Linn ei ole spekulant," kinnitas ta. "Tingimuste muutmine võib kõne alla tulla alles siis, kui on mingi selgus, mis trendid turule hakkavad tulema," seletas Leemets.

Börs otsib sidevõrgu hooldajat

Tallinna börs korraldas võrguteenuste pakkujatele konkursi börsi kauplemissüsteemi sidevõrgu väljaehitaja ja hooldaja leidmiseks. Konkursile esitasid pakkumise praegu börsi teenindavad Uninet ja Crebit ning veel kaks firmat.

"Tahame, et kogu börsi infosüsteemi teenindaks üks firma, kes ehitab välja ka sidevõrgu," ütles börsi juhatuse esimees Helo Meigas.

Meigase sõnul on praeguse võrgu peamiseks probleemiks töökiirus. Samuti on börsi tööd sageli seganud mõneminutised sidekatkestused. Pikaajalisim süsteemikatkestus oli augustis, mil võrguteenindaja AS Crebiti viga viis rivist välja Tallinna börsi, aga ka paljude teiste ettevõtete sidesüsteemid.

Börs valib võrguteenindajate konkursi võitja novembrikuu jooksul.

Optsioonid Balti ja Vene aktsiatele

Hansapank plaanib lähinädalatel alustada optsioonide kirjutamist Läti, Leedu ja Venemaa likviidsematele aktsiatele, ütles panga finantstoodete osakonna spetsialist Tõnno Vähk. Hansapank on juba alustanud optsioonilepingute sõlmimist Läti erastamisväärtpaberitele, märkis ta.

Vähi kinnitusel ei sõlmi optsioonilepinguid praegu ükski Läti ega Leedu pank. Venemaal saab tema sõnul optsioone teha paarile likviidsemale aktsiale.

Baltic News Service