Kõnealustes valdades pole pangaautomaate, pangakontoreid ega postkontoreid, samuti pole kaubandusettevõtteid, mis pakuksid sularaha väljamakse teenust.

Samuti on 269 vallas 587-st olemas vaid postkontor, 221 vallas on sularaha saamiseks vaid üks võimalus ja 34 vallas on üle kümne sellise koha.

Ministeerium jõudis järeldusele, et üha populaarsemaks on muutumas kaubandusettevõttes sularaha väljamaksmise teenus, seda peavad tõhusaks lahenduseks ka pankurid.

Pangaautomaate pole vaid viies ringkonnas 110-st, ent kolmes neist asub pangaautomaat vaid halduskeskuses – vabariikliku tähtsusega linnas.

Raportis osutatakse samuti, et seoses riikliku panga Latvijas Hipotеku un zemes banka Arengupangaks reorganiseerimisega lõpetab see sisuliselt oma äritegevuse ning demonteerib tuleval aastal kõik pangaautomaadid ja sulgeb filiaalid.

“Juhul, kui ükski teine pank neid automaate üle ei võta, siis jääb veel viis ringkonda ilma võimalusest sularaha automaadist välja võtta,” osutab ministeerium.

Samal ajal leiavad raporti autorid, et “võttes arvesse, et sularaha saamine on kättesaadav kogu Lätis, kui vaadata mitte territoriaalüksusi, vaid jaotust omavalitsusteks, pole vajadust spetsiaalseks riiklikuks sekkumiseks, näiteks pangaautomaatide võrgustiku laiendamise programmi loomiseks”.

Raport tuleb kõigepealt arutlusele ministeeriumide riigisekretäride nõupidamisel ning see esitatakse seejärel tutvumiseks valitsusele.